Dokkum

De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Energie voor de IJsfontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Rondom staan bomen die rood kleuren in het najaar. Ze verwijzen naar Bonifatius en zijn volgelingen die in Dokkum zijn vermoord. Voor optimale schaduwwerking is bij de sculptuur gebruik gemaakt van de wetmatige rangschikking van bladeren rond een middelpunt. Het resultaat van meer dan 100 miljoen jaar evolutie in de plantenwereld.

koper, koelleidingen, zonnepanelen, bomen
2 m hoog, 3 m breed

Locatie: de historisch beladen Markt, opnieuw ingericht naar een plan van Leemeijer, in samenwerking met stedenbouwkundigen en een plaatselijke klankbordgroep.
Adres: Markt 28, 9101 LS Dokkum

De IJsfontein

Birthe Leemeijer

Ontstaan

IJsfontein gearriveerd in Dokkum

De IJsfontein is gearriveerd in Dokkum. Op 11 februari is de fontein vanuit de loods van de Mannen van Staal naar Dokkum vervoerd. Op 22 februari zal een feestelijke opening plaatsvinden.

Meer informatie

Opening Markt en IJsfontein Dokkum

De IJsfontein op de Markt in Dokkum van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer is het sluitstuk van het 11fountainsproject. Het was een lange en spannende zoektocht, maar op 22 februari is het zover! De fontein is geen dag hetzelfde. IJsbloemen, -baarden en -patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen. Afhankelijk […]

Meer informatie

Opening IJsfontein Dokkum op 22 februari 2019

De IJsfontein in Dokkum is helemaal klaar op 22 februari 2019. De elfde en laatste fontein van het project 11fountains stond eerst in de planning eind 2018 klaar te zijn. Vanwege het complexe werk dat de IJsfontein met zich meebrengt, is er echter meer tijd nodig. Het proces om het unieke en innovatieve concept van […]

Meer informatie

Selfie met IJsfontein in Dokkum

“Waar is de IJsfontein?” Baliemedewerkster Sietske Visser van Museum Dokkum – tevens toeristisch informatiepunt van de stad – krijgt deze vraag regelmatig. “Mensen maken een tour langs alle elf fonteinen en weten soms niet dat deze er nog niet is.” Het staat wel vermeld op diverse sites en er is al veel over geschreven, maar […]

Meer informatie

IJsfontein klaar voor bouw

Na lang en veel testen is het uiteindelijk duidelijk hoe de IJsfontein gemaakt gaat worden. Op basis van alle data uit voorgaande tests, o.a. verkregen met medewerking van TU Delft, is een nieuwe testopstelling gemaakt bij Mannen van Staal in Leeuwarden. De techniek is in handen van hoofdaannemer Dijkstra Draisma uit Dokkum, Rots Maatwerk (Brummen) […]

Meer informatie

Speech Birthe Leemeijer

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. DOKKUM – BIRTHE LEEMEIJER Vandaag ontmoeten we elkaar voor het eerst op de nieuw ingerichte Markt in Dokkum. Met enorm veel energie en doorzettingsvermogen is dit alles tot stand gebracht.‘Zal het ooit gebeuren’ was de ondertitel van mijn schetsontwerp voor de Markt en de […]

Meer informatie

Persbericht: Meer tijd nodig voor bouwen IJsfontein Dokkum

De IJsfontein in Dokkum is niet op tijd klaar voor de opening van 11fountains op 18 mei. Het uitkristalliseren van de techniek heeft veel tijd gevraagd. Dokkum doet wel mee aan de startfestiviteiten van 11fountains op 18 mei. De Dokkumer fontein is uniek in haar soort. Daar waar de andere tien fonteinen water spuiten, vormt […]

Meer informatie

Installatieput voor IJsfontein geplaatst

DOKKUM – Vandaag is de put voor o.a. de koelinstallatie van de IJsfontein geplaatst op de Markt in Dokkum. Welke installatie daar precies in komt, hangt af van de tests die nog worden uitgevoerd bij Dijkstra-Draisma (Dokkum). De put is in ieder geval groot genoeg.

Meer informatie

Birthe LeemeijerNL

Birthe Leemeijer (1972) laat ons de natuur op een zintuigelijke manier beleven. Maar vrijblijvend is dat niet, want terloops wijst ze erop dat de natuur en het landschap drastische veranderingen ondergaan met onoverzienbare gevolgen. Bij haar onderzoek brengt zij verschillende vormen van kennis samen. Het bij een specifieke plaats gevoelde onvervulde verlangen en gemis vormen voor haar een belangrijke bron om uit te putten.

Het werken in de open ruimte is voor Birthe Leemeijer de ideale conditie om de betekenis van de kunst en haar plaats in de wereld te ontdekken. Het kunstwerk wordt blootgesteld aan veel verschillende perspectieven en invloeden die een betekenis krijgen. Daarnaast speelt de aanwezigheid van de natuur en de waarde die we daaraan toekennen een essentiële rol in haar werk. De natuur wil ze vooral fysiek en zintuigelijk laten beleven. Al haar werk is erop gericht om ons daartoe te verleiden. Maar vrijblijvend is dat niet, want terloops wijst ze erop dat de natuur en het landschap drastische veranderingen ondergaan door culturele, economische en politieke ingrepen en omstandigheden, met onoverzienbare gevolgen. Bij haar onderzoek daarnaar zijn vaak wetenschappers en lokale groepen betrokken. Belangrijke werken die zij realiseerde zijn onder andere L’Essence de Mastenbroek (2005-2012), De onbegrensde tuinen (2013), Vanishing Staircase (2018).

www.birtheleemeijer.nl

Beleef Dokkum

Dokkum lag eeuwen geleden direct aan zee, waardoor het een zeer belangrijke handels- en verdedigingsplaats was. Maar sterk als de natuur is, zorgden eb en vloed voor het dichtslibben van de verbinding met de zee waardoor Dokkum de functie van kuststad verloor. Natuur en klimaat blijven van invloed op deze meest noordelijke van Friesland, maar tegenwoordig is Dokkum vooral bekend als onverwacht hippe hidden gem. Shop in de vele boetiekjes, lunch aan het water…

Wandelroute 11fountains: Dokkum

Natuur en klimaat blijven van invloed op deze meest noordelijke van Friesland, maar tegenwoordig staat Dokkum vooral bekend om de gezelligheid. Shop in de vele boetiekjes, lunch aan het water… Deze 40 minuten durende route brengt je langs natuurlijke hoogtepunten van Dokkum.

bekijk de route

Op pad met Stadsgezicht Marije

Ontdek met Marije de bijzondere IJsfontein in Dokkum.

ontmoet marije

Ontdek de stad Dokkum

Met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied als natuurrijke achtertuin, is een week al snel te kort om vanuit Dokkum alle uitstapjes te maken die dit Hoge Noorden te bieden heeft. Het ligt niet aan het einde van de wereld, maar je kunt het vanaf daar wel zien.

ontdek dokkum

Barts Boekje: 6x het leukste van het Friese Dokkum

“Dokkum? Waar is dat ook alweer? We moesten het ook weer even opzoeken hoor, maar we hebben het hier over een stad in de gemeente Noardeast-Fryslân. En weet je…

lees verder

Audiotour Dokkum

Museum Dokkum heeft een gratis audiotour laten ontwikkelen waarmee bezoekers kennismaken met de zeven hotspots van de stad. Bonifatius, Stadsrechten, Bolwerken, Admiraliteit, Bierbrouwerijen, Elfstedentocht en de IJsfontein komen allemaal aan bod in deze audiotour.

Ontdek de tour

Eten & drinken in Dokkum

Ontdek alle restaurants, cafés, bars en leuke food hotspots die Dokkum te bieden heeft. Het aanbod is enorm. Uit eten in de stad wordt een feestje.

bekijk meer

Nieuws

Audiotour perfecte kennismaking met de stad Dokkum

Museum Dokkum heeft een gratis audiotour laten ontwikkelen waarmee bezoekers kennismaken met de zeven hotspots van de stad. Bonifatius, Stadsrechten, Bolwerken, Admiraliteit, Bierbrouwerijen, Elfstedentocht en de IJsfontein komen allemaal aan bod in deze audiotour.

Meer informatie

Friesland geeft de elf steden een gezicht

Merk Fryslân lanceert vandaag Stadsgezichten, een nieuwe campagne voor de 11fountains. Gedurende de komende drie jaar maken (potentiële) bezoekers aan Friesland en inwoners van Friesland kennis met elf bijzondere Friezen die elk een jaar lang het gezicht van hun eigen stad worden.

Meer informatie
NOV 2020 - MRT 2021

Fonteinen zijn in winterslaap!

Sinds 1 november zijn de fonteinen in Friesland in winterslaap! De IJsfontein in Dokkum is een uitzondering. De fonteinen zijn nog steeds te bekijken, maar ze staan niet aan. Vanaf 20 maart zijn alle fonteinen weer uit hun slaap ontwaakt en zijn ze weer te bewonderen.

Meer informatie