Speech Birthe Leemeijer

Dokkum MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

DOKKUM – BIRTHE LEEMEIJER

Vandaag ontmoeten we elkaar voor het eerst op de nieuw ingerichte Markt in Dokkum. Met enorm veel energie en doorzettingsvermogen is dit alles tot stand gebracht.
‘Zal het ooit gebeuren’ was de ondertitel van mijn schetsontwerp voor de Markt en de IJsfontein. En kijk wat er nu al is gebeurd. De eerste fase is voltooid: een nieuw plein vol bomen die rood kleuren in het najaar, een ontmoetingsplaats die het rijke verleden en het heden aan elkaar verbindt.  Bijna 1300 jaar geleden hakte Bonifatius de heilige eik om die door de Friezen werd vereerd. Het verbond met de grote krachten uit de natuur werd verbroken.
De gevolgen van het verbreken van die verbintenis zijn merkbaar. De kans dat er een Elfstedentocht zal worden geschaatst wordt kleiner. Maar in de schaduw van deze bomen zal de IJsfontein komen te staan. Met de hulp van groene energie zal verdwenen kou worden teruggevonden op de fontein. De ene dag in grote hoeveelheden en dramatisch, de volgende dag als een dun laagje rijp. De fontein verandert mee met de weersomstandigheden
Dat het maken van de IJsfontein niet eenvoudig zou zijn wisten we. De route die we hebben afgelegd was lang, onderzoekend en kon niet van tevoren worden uitgestippeld. Maar -om in Dokkumse termen te spreken- het keerpunt is bereikt. Met de wind in de rug komt de finish in zicht! En ook een eerste impressie van de sculptuur die nu uit ijs wordt gehakt zodat die er al even is.

De afgelopen jaren heb ik veel mensen uit Dokkum leren kennen. Het viel me op met hoeveel passie er wordt gesproken en gewerkt. Het is geweldig dat het is gelukt om dit met ons allen tot stand te brengen.
Ik hoop iedereen hier weer te zien als de IJsfontein onthuld wordt. Wat mij betreft zo gauw mogelijk.
Tot dan!