FAQ

Waar kan ik de fonteinen vinden?

De elf fonteinen zijn te vinden in de elf Friese steden. Oftewel Bolsward, Dokkum, IJlst, Franeker, Harlingen, Hindeloopen, Leeuwarden, Sloten, Sneek, Stavoren en Workum. In elke stad staat één unieke fontein met ieder zijn eigen verhaal. De locatie van elke fontein vind je hier.

Wanneer staan de fonteinen aan?

De fonteinen gaan elk jaar aan op Kletterdei (Klaterdag). Voor 2024 is dat op woensdag 20 maart, want dan start de lente! De terugblik van Kletterdei 2023 vind je hier. De fontein in Dokkum staat het hele jaar aan. Vanaf medio november zijn de fonteinen in winterslaap om bevriezing te voorkomen.

Hoe zijn de 11fountains ontstaan?

11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Het plan voor topkunst in de elf Friese steden was onderdeel van de pitch waarmee Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa werd. De fonteinen werden bedacht en samengesteld door artistiek leider Anna Tilroe en hebben ieder hun eigen verhaal. Ook zonder water (in de wintermaanden) zijn de fonteinen een artistieke beleving en hiermee is Friesland de grootste beeldentuin van Europa geworden. Meer weten over het ontstaan van de 11fountains? Neem dan hier een kijkje.

Zijn de fonteinen te bereiken met het openbaar vervoer?

Ja, alle fonteinen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In sommige gevallen is het nog een paar minuten wandelen vanaf je OV eindbestemming. Hier vind je alle dichtstbijzijnde bushaltes, busstations en treinstations van Arriva.

Kan ik de fonteinen gratis bezoeken?

Ja. De fonteinen staan in openbare ruimte, meestal op een plein midden in de stad en zijn op eigen gelegenheid te bezoeken.

Zijn de fonteinen toegankelijk?

De fonteinen zijn over het algemeen goed toegankelijk. De walvisfontein in Harlingen heeft een langere loopafstand dan de andere fonteinen.

Mag ik in en/of op de fontein staan?

Nee, je mag niet in en/of op de fonteinen staan. Met uitzondering van De Vleermuis fontein in Bolsward. Hier kan je via de trap, die zich op de rug van de vleermuis bevindt, op de fontein komen. Daarnaast mag je de IJsfontein in Dokkum wel aanraken. Laat jij je handafdruk achter in het ijs dat op de fontein zit?

Hoe kan ik de fonteinen het beste bezoeken?

Alle fonteinen staan in openbare ruimte, meestal op een plein midden in de stad. Hierdoor zijn de fonteinen makkelijk te bereiken. Zowel met het openbaar vervoer, fiets en auto, als te voet. Neem een kijkje op de inspiratiepagina om je bezoek te plannen.

Zoek je nog verdere inspiratie voor je reis langs de fonteinen? Misschien helpen deze blogs je op weg:

Kan iemand mij meer vertellen over de fonteinen en de stad?

Elke Friese stad heeft zijn eigen stadsgezicht. De stadsgezichten vertellen je graag over hun stad en de fontein die er te vinden is. Klik hier voor alle verhalen van de verschillende stadsgezichten.

Daarnaast is ter ere van het 5-jarig jubileum van de fonteinen een podcastserie gemaakt. In deze serie luister je naar het verhaal van een Friese stadsbewoner en zijn of haar relatie met de fontein die daar staat. 11fountains – de podcast staat op alle bekende muziek- en podcastkanalen, waaronder: Spotify en iTunes. Of luister de podcast op 11fountains.nl.

Is er een programma rondom de fonteinen?

Kletterdei (Klaterdag) is de dag dat de elf fonteinen in de elf Friese steden weer aan gaan na een maandenlange winterslaap. Deze dag wordt jaarlijks gevierd. Kletterdei vindt plaats op de eerste dag van de lente. Houd de website in de gaten voor andere activiteiten rondom 11fountains.

Waar kan ik de gidsen van de 11fountains kopen?

In de steden worden op diverse punten “officiële informatiegids van 11fountains” verkocht voor € 3,95. Daarnaast is er een 11fountains magazine gratis verkrijgbaar bij de VVV’s en TIP’s in de elf steden en diverse plaatsen in Friesland.

Bestaan er wandel/auto/fiets routes langs de fonteinen?

Zeker! Er zijn verschillende routes die je langs de elf fonteinen leiden.

Iedere fontein heeft o.a. zijn eigen wandelroute. Alle wandelroutes vind je hier. Op zoek naar een elf fonteinen route die je met de auto of motor af kunt leggen? Neem dan hier een kijkje. Met de fiets kun je het beste één van de bekende elfstedenroutes volgen. Liever met de boot naar de elf steden? Bekijk dan deze vaarroute die langs alle elf de steden gaat.

Meer routes langs de elf steden vind je via deze link.