Leeuwarden

‘Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten. De gezichtsuitdrukking van de kinderen is sereen. Om hen heen hangt een 2 meter hoge mistwolk waar we in rond kunnen dwalen. ‘Ze dromen’, zegt Plensa; ‘voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.’ De Spaanse kunstenaar kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. ‘In Friesland’, zei hij, ‘komt het water uit de grond.’

kunsthars met marmerstof
7 m hoog, 3 m omtrek

Inspiratiebron: de jeugd in de stad en de nevel over de velden
Locatie: het vernieuwde stationsgebied
Adres: 8911 AE Leeuwarden

Love

Jaume Plensa

Ontstaan

Speech Jaume Plensa

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. LEEUWARDEN – JAUME PLENSA Lieve vrienden, het is voor mij een eer om de fantastische opening met jullie te mogen delen van het project 11Fountains in Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa 2018. Ook al kan ik niet bij jullie zijn, mijn hart is in […]

Meer informatie

Jaume PlensaES

Jaume Plensa (1955) geniet wereldwijd grote faam met zijn metershoge sculpturen van voornamelijk vrouwenhoofden. Ze bieden een bijna meditatieve aanblik. Een hoogtepunt is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago, waarop gezichten van honderden inwoners verschijnen. De fontein ‘Love’ die Plensa ontwierp voor het vernieuwde stationsgebied van Leeuwarden, geeft grote allure aan de entree van de stad en vormt een uitnodigend rustpunt.

De zo typerende sfeer van bezonkenheid en inkeer kwam prachtig tot uitdrukking in Plensa’s veel geprezen tentoonstelling in de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië in 2105.  Plensa heeft vele onderscheidingen gekregen, waaronder de Medaille de Chevalier des Arts et Lettres, de Velázquez Prize for the Arts in 2013 en in 2017 The Ten-Year Award to the Crown Fountain for Excellence in Architecture. Zijn sculpturen staan overal ter wereld in openbare ruimtes en musea, maar zijn nog maar zelden in Nederland te zien geweest.

www.jaumeplensa.com

Beleef Leeuwarden

Leeuwarden is met recht een hidden gem te noemen, al heeft de stad sinds de benoeming van Culturele Hoofdstad van Europa behoorlijk wat bekendheid gekregen.

De stad heeft een historisch centrum vol mooie steegjes en straatjes, fijne winkels, uitstekende restaurants, prachtige graffiti-werken op verrassende plekken en genoeg activiteiten om je dagenlang te vermaken.

Wandelroute 11fountains: Leeuwarden

De stad heeft een historisch centrum vol mooie steegjes en straatjes, fijne winkels, uitstekende restaurants, prachtige graffiti-werken op verrassende plekken en genoeg activiteiten om je dagenlang te vermaken. In een uur brengt deze tour je langs een aantal verborgen parels van deze bijzondere stad.

bekijk de route

Op pad met Stadsgezicht Hooman

Ontdek de bruisende plekken van Leeuwarden met Hooman!

ontmoet hooman

Hofstad van de Friese Nassaus

Ontdek in Leeuwarden sporen van de zeven Friese stadhouders van Nassau. In de stad zijn prachtige voorbeelden terug te vinden. Twee paleizen, de Stadhouderlijke graven in de Grote of Jacobijnerkerk en het stadspark Prinsentuin.

ontdek meer

Barts Boekje tipt het leukste van Leeuwarden

Sinds de hoofdstad van de provincie Friesland in 2018 uitgeroepen werd tot culturele hoofdstad van Europa, is Leeuwarden niet te missen.

lees meer

Leeuwarden hoofdstad vol cultuur

Leeuwarden is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland. Met een centrum dat nu nog het best bewaarde geheim van Nederland is, een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa en bijzondere mensen die zich de pis niet lauw laten maken maar altijd in zijn voor een babbel en een biertje.

ontdek leeuwarden

Overnachten in Leeuwarden

Op zoek naar een hotel, bed and breakfast of andere accommodatie in Leeuwarden? Hier vind je het grootste overzicht van overnachtingsmogelijkheden. Van appartementen tot groepsaccommodaties, alles om lekker te slapen in de hoofdstad van Friesland.

Lees meer

Eten en drinken in Leeuwarden

Ontdek alle restaurants, cafés, bars en leuke food hotspots die Leeuwarden, hoofdstad van Friesland, te bieden heeft. Het aanbod is enorm. Uit eten in de stad wordt een feestje.

lees meer

Evenementen in Leeuwarden

Friesland, en dus ook Leeuwarden bruist. Alle evenementen, events, activiteiten en uitjes in Leeuwarden vind je op deze pagina. Bekijk wat er te doen is!

bekijk het aanbod

Nieuws

Spaanse kunstenaar betovert Leeuwarden

Naast het Centraal Station van Leeuwarden staan twee enorme kinderhoofden. Ze lijken uit hun verband getrokken, opgerekt. De nevel die uit de grond opstijgt laat het lijken alsof ze uit de wolken omhoogkomen. Zijn het reuzenkinderen of is dit liefde? Dit is de fontein van internationale kunstenaar Jaume Plensa.

Meer informatie