Spaanse kunstenaar betovert Leeuwarden

Leeuwarden 05-2022

Cultuur

Naast het Centraal Station van Leeuwarden staan twee enorme kinderhoofden. Ze lijken uit hun verband getrokken, opgerekt. De nevel die uit de grond opstijgt laat het lijken alsof ze uit de wolken omhoogkomen. Zijn het reuzenkinderen of is dit liefde? Dit is de fontein van internationale kunstenaar JAUME PLENSA  

Voor het project 11fountains verzocht curator Anna Tilroe, elf internationale kunstenaars een fontein te maken voor ieder van de elf steden in Friesland. Samen vormen ze de grootst beeldentuin van Europa en blazen ze de Elfstedentocht een nieuw leven in.  

De kunstenaar  

“Ik dank de burgemeester van Leeuwarden en de gemeente voor hun buitengewone inzet. Ook de artistiek leider van het project 11fountains, haar team en vooral de inwoners van de geweldige stad Leeuwarden voor hun warme en zeer positieve ontvangst van mijn kunstwerk LOVE.”  

Jaume Plensa – geboren in 1955 in Barcelona – studeerde als kunstenaar aan de Llotja School of Art and Design en Sant Jordi School of Fine Arts in zijn geboorteplaats. Hij woonde en werkte in Berlijn, Brussel, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten, voor hij teruggekeerde naar de stad waar hij in 1980 zijn eerste expositie had: Barcelona.   

Zijn veelzijdig oeuvre spreekt van schoonheid van de mensheid en brengt mensen samen door haar aanwezigheid in openbare ruimtes. Conventionele materialen zoals glas, staal en brons vermengen zich met onconventionele materialen zoals water, licht en geluid. Ze vormen hybride werken van energie, psychologisch gewicht en symbolische rijkdom. Deze verschillende dualiteiten, zoals binnen en buiten, licht en donker, en aarde en lucht, vind je terug in zowel zijn intieme, delicate werken op papier als monumentale openbare projecten.  

Plensa’s werk bevat vaak taalkundige elementen uit verschillende alfabetten die niet een specifieke boodschap spellen, maar taal als metafoor aangeeft. Naast zijn interesse voor taal, vindt Plensa inspiratie in de menselijke figuur. Door de overeenkomsten en gedeelde menselijkheid van ’s werelds schijnbaar uiteenlopende culturen te vieren, probeert de kunstenaar op een intuïtief niveau contact te maken met zijn kijkers.  

Zijn kunstwerken zijn over de hele wereld te bewonderen en sleepten vele prijzen in de wacht, waaronder de Marsh Award for Excellence in Public Sculpture, de National Graphic Arts Award en in 2021 de Gold medal for Merit in Fine Arts.  

De fontein  

De fontein bestaat uit twee reusachtige witte hoofden, een jongen en een meisje, die elkaar met gesloten ogen aankijken. De beelden zijn vervormd, uitgerekt en daarmee ietwat vervreemdend. Vanuit de grond trekt een nevel omhoog, dit is het waterelement van de fontein. Participatie en interactie met het werk is een essentieel onderdeel ervan.  

‘Ze dromen’, zegt Plensa, ‘voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.’ Om de twee kinderhoofden heen hangt een mistwolk waar de bezoeker in rond kan dwalen.  
Plensa kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. ‘In Friesland komt het water uit de grond.’   

“Mijn fontein LOVE omarmt de dualiteit tussen de hemel en de aarde. Het is een hommage aan de lage wolken die het landschap van Friesland bevochtigen en de vruchtbare grond voeden. De verbinding tussen mijn Middellandse Zee en jullie Noordzee.”  

Dat deze mist ook werkelijk uit de grond omhoogkomt is te danken aan het Centre of Expertise Watertechnoloy (CEW) in Leeuwarden, daar is het systeem dat de nevel maakt bedacht, getest en ontworpen.  

Nu is het niet zo dat Jaume Plensa alleen maar reusachtige fonteinen ontwerpt. Voorop bij Plensa staat de beeldhouwkunst waarmee hij aan zowel individu als gemeenschap een positieve impuls geeft. “Niet het object zelf is van belang, maar de energie die ervan uitgaat en de verbanden met zijn omgeving. LOVE creëert een plek om samen te zijn. Een plek van vrede voor de samenleving in de dynamische drukte rondom het station.” De twee hoofden van polyester werden met een kraan op hun zwart marmeren ondergrond geplaatst.   

Bezoek de fontein en ontdek het verhaal van de stad tijdens de stadwandeling.