Speech Jaume Plensa

Leeuwarden MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

LEEUWARDEN – JAUME PLENSA

Lieve vrienden, het is voor mij een eer om de fantastische opening met jullie te mogen delen van het project 11Fountains in Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa 2018. Ook al kan ik niet bij jullie zijn, mijn hart is in Leeuwarden. Ik groet jullie heel hartelijk vanuit de VS.

Mijn fontein LOVE omarmt de dualiteit tussen de hemel en de aarde. Het is een hommage aan de lage wolken die het landschap van Friesland bevochtigen en de vruchtbare grond voeden. De verbinding tussen mijn Middellandse Zee en jullie Noordzee.

De fontein tegenover het station in Leeuwarden verbindt het stadscentrum met het dagelijks leven. Hij verwelkomt en begroet de mensen die komen en gaan. In dit kunstwerk zien we twee hoofden: een meisje en een jongen met hun ogen dicht. Ze delen dezelfde droom over de toekomst in de stilte en het mysterie van de wolk om hen heen. De bezoeker loopt tussen de twee hoofden door in deze nevel die uit de aarde komt en kan zo ook deel uitmaken van dit kunstwerk. LOVE creëert een plek om samen te zijn. Een plek van vrede voor de samenleving in de dynamische drukte rondom het station.

Lieve vrienden, ik dank de burgemeester van Leeuwarden en de gemeente voor hun buitengewone inzet. Ook de artistiek leider van het project 11Fountains, haar team en vooral de inwoners van de geweldige stad Leeuwarden voor hun warme en zeer positieve ontvangst van mijn kunstwerk LOVE.

Geniet van de fontein. Hartelijke groeten.