Sloten

‘Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Deze universele containers waar het water rustig in en uit stroomt, wijzen erop dat onze samenleving overvloedig beschikt over iets wat elders in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is: water – de bron van al het leven. De vogel die het meisje koestert is een kievit, een vogelsoort die in Friesland wordt bedreigd.

Brons, coating
5 m hoog

Inspiratiebron: de kievit als bedreigde vogelsoort, water als levensbron
Locatie: op het G.G. van der Walplein bij de entree van de stad
Adres: Koestraat, 8556 XJ Sloten

Kievit

Kievit

Lucy & Jorge Orta

Ontstaan

Speech Shinji Ohmaki

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. IJLST – SHINJI OHMAKI Vanaf de eerste keer dat ik Friesland bezocht, drie jaar geleden, heb ik gezien hoe de mensen die hier wonen immens veel tijd hebben besteed aan het maken van land, en altijd met de natuur hebben geleefd. Ik heb kunnen […]

Meer informatie

Speech Lucy & Jorge Orta

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. SLOTEN – LUCY & JORGE ORTA Lucy Mijn bezoek aan Sloten was een zeer intieme ervaring. De nabijheid van de bewoners wordt beleefd doordat er veel huiselijke zaken rond de woningen zijn te vinden. Openstaande ramen, was die te drogen hangt, zelfgebakken producten voor […]

Meer informatie

Bij de gieterij

Het beeld van de Kievit wordt gegoten bij Pangolin Editions in Engeland. Februari 2018:Alle delen zijn gegoten en samengevoegd. Het lijkt al heel wat, maar het hele beeld moet nog gepolijst, her en der bijgewerkt en gepatineerd worden. Met al die details is dat tijdrovend en precies werk. Na het polijsten ziet het er zó […]

Meer informatie

Wie maakt de Kievit?

De ‘Kievit’ heeft al een kleine rondreis achter de rug als hij in Sloten aankomt. De gietmal voor het bronzen beeld is gemaakt in Frankrijk door Creaform; een bedrijf gespecialiseerd in “les technologies industrielles au service des artistes”, oftewel: industriële technologieën ten dienste van kunstenaars. Ze maken allerlei sculpturen en 3D-modellen voor kunstenaars en prestigieuze […]

Meer informatie

Lucy & Jorge OrtaGB, AR

Het veelzijdige werk van kunstenaarsechtpaar Lucy & Jorge Orta (1966, 1953) staat in het teken van voedsel-, water- en milieuproblematiek. Bij hun vaak langjarige, intensieve onderzoeksprojecten werken ze samen met wetenschappers, NGO’s en de lokale bevolking. Hun excursies naar Antarctica en het Amazonegebied leiden tot belangwekkende thematische tentoonstellingen. De transformatie van het Friese weidelandschap en het hechte gemeenschapsgevoel van Sloten spreken de Orta’s sterk aan, en dat zien we terug in hun fontein.

Lucy & Jorge Orta ontvingen verschillende prijzen waaronder in 2007 de ‘Green Leaf Award’ voor artistieke uitmuntendheid met een milieubewuste boodschap van het Nobel Peace Center in Oslo.

www.studio-orta.com

Studio Orta op Facebook
Lucy + Jorge Orta op Instagram
Studio Orta op Twitter

Beleef Sloten

Welkom in de kleinste van de elf steden: Sloten. Het is dan wel klein, maar zeker niet minder prachtig. Juist hier vind je de mooiste geveltjes van Friesland, en dat allemaal in een autovrije omgeving.

Bomen langs de gracht, bloemen op de bruggetjes, en eeuwenoude keien en stenen geven kleur aan de straten en steegjes van deze natural beauty.

Wandelroute 11fountains: Sloten

In deze korte route loop je door en om Sloten heen, om het moois van alle kanten te kunnen zien.

bekijk de route

Ontdek de stad Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister voor wie de sleur wil ontsnappen.

ontdek Sloten

Bijzonder overnachten op B&B Tjalk Het Wakend Oog

Een nacht buitengaats, dus voor anker, op het Slotermeer. Geen verkeer, geen media, alleen het ruisen van de wind, het klotsen van het water en de gezellige warmte van het houtkacheltje!

lees meer

Kanongebulder Sloten

In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg/

lees meer

Eten en drinken in Sloten

Ontdek alle restaurants, cafés, bars en leuke food hotspots die Sloten te bieden heeft. Het aanbod is enorm. Uit eten in de stad wordt een feestje.

bekijk het aanbod

Nieuws

OKT 2020 - MRT 2021

Kievitfontein in Sloten krijgt een betere plek!

Het centrum van Sloten wordt op meerdere plekken aangepakt, zo wordt onder andere het Van der Walplein heringericht. Door deze herinrichting moet de Kievitfontein beter tot zijn recht komen op het plein. „Het huidige plein doet helaas afbreuk aan de fontein”, zo stelt de gemeente.

Meer informatie