Sloten

‘Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Deze universele containers waar het water rustig in en uit stroomt, wijzen erop dat onze samenleving overvloedig beschikt over iets wat elders in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is: water – de bron van al het leven. De vogel die het meisje koestert is een kievit, een vogelsoort die in Friesland wordt bedreigd.

Brons, coating
5 m hoog

Inspiratiebron: de kievit als bedreigde vogelsoort, water als levensbron
Locatie: op het G.G. van der Walplein bij de entree van de stad
Adres: Koestraat, 8556 XJ Sloten

Kievit
Kievit Lucy & Jorge Orta
LucyJorge-Orta

Lucy & Jorge OrtaGB, AR

Het veelzijdige werk van kunstenaarsechtpaar Lucy & Jorge Orta (1966, 1953) staat in het teken van voedsel-, water- en milieuproblematiek. Bij hun vaak langjarige, intensieve onderzoeksprojecten werken ze samen met wetenschappers, NGO’s en de lokale bevolking. Hun excursies naar Antarctica en het Amazonegebied leiden tot belangwekkende thematische tentoonstellingen. De transformatie van het Friese weidelandschap en het hechte gemeenschapsgevoel van Sloten spreken de Orta’s sterk aan, en dat zien we terug in hun fontein.

Lucy & Jorge Orta ontvingen verschillende prijzen waaronder in 2007 de ‘Green Leaf Award’ voor artistieke uitmuntendheid met een milieubewuste boodschap van het Nobel Peace Center in Oslo.

www.studio-orta.com

Studio Orta op Facebook
Lucy + Jorge Orta op Instagram
Studio Orta op Twitter

Ontstaan