Speech Lucy & Jorge Orta

Sloten MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

SLOTEN – LUCY & JORGE ORTA

Lucy

Mijn bezoek aan Sloten was een zeer intieme ervaring. De nabijheid van de bewoners wordt beleefd doordat er veel huiselijke zaken rond de woningen zijn te vinden. Openstaande ramen, was die te drogen hangt, zelfgebakken producten voor de deur, zitbanken onder de vensterbank, huishoudelijke voorwerpen in de tuin. Ik voelde me gelijk thuis in deze vertrouwde en persoonlijke nabijheid van het dagelijkse leven.

De waterdragers, die hoog opgestapeld de basis vormen voor de fontein, konden gemakkelijk op het plein worden geplaatst, terwijl bewoners boodschappen deden bij de winkel op de hoek. Nu stroomt het water eindeloos door, het vult de emmers en bakken en die stromen weer over naar de volgende, alsof het water nooit opdroogt.

De kinderen van Sloten zijn naar de top van de berg met emmers geklommen om de kievit vrij te laten. Iedereen weet waarschijnlijk nog wel dat het zoeken van kievitseieren een oude voorjaarstraditie is. Deze traditie is nu verboden omdat het aantal kieviten terugloopt door intensieve landbouw en veeteelt. Deze vernietigt de natuurlijke habitat van de kieviten.

De Kievitfontein verhaalt over het dagelijkse leven en specifieke Friese tradities. Maar de fontein heeft ook een universele boodschap – wat voor ons vanzelfsprekend is in onze leefomgeving, is elders niet zo overvloedig aanwezig.

Jorge

De fontein is geplaatst op een toegewezen openbare plek, dat een gezellige ontmoetingsplaats wordt met het omringende landschapsontwerp.

Water is een grote uitdaging voor de mensheid, aan de ene kant zijn er de overstromingen en extreme weersomstandigheden, en aan de andere kant is het een kwetsbare natuurlijke bron die begeerd wordt vanwege het ontbreken ervan op vele plekken ter wereld.

De vogel herinnert ons aan de kwetsbaarheid van ons ecosysteem en de terugloop van diersoorten, door toedoen van de mens.
Twee kinderen vertegenwoordigen de toekomst, het duurzame karakter van brons zorgt voor een boodschap voor toekomstige generaties.