IJlst

Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Precies zoals ook de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinsenplanten zijn tekens van die onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. De fontein ‘Onsterfelijke bloemen - Rikka’ verbindt bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.

RVS, autolak, coating, terrazzobeton
vaas: 1,5 m hoog, 6 m doorsnee; boeket: 4 m hoog

Inspiratiebron: het ontstaan van de stad uit de Ylostins en de Friese stinzenplanten
Locatie: een speciaal aangelegd parkje bij de Dassenboarch
Adres: De Dassenboarch, 8651 NE IJlst

Onsterfelijke Bloemen - Rikka

Onsterfelijke Bloemen - Rikka

Shinji Ohmaki

Ontstaan

Shinji Ohmaki aan het werk in Jirnsum

Shinji Ohmaki is van 13 t/m 16 maart in Jirnsum om bij spuiterij Elzinga het kleuren van de bloemen en vlinders te begeleiden. Met engelengeduld laat spuiter Jetse de Boer zich op de vingers kijken en volgt hij de aanwijzingen van de kunstenaar en zijn assistent Shuhei Miyagawa. Dinsdag 13 maart:

Meer informatie

Japanse kunstenaar werkt met Friese bedrijven

De fontein van IJlst is bedacht in Japan, maar wordt vrijwel geheel in de buurt gemaakt. Natuurlijk kijkt Shinji Ohmaki op afstand mee en wordt er regelmatig met hem overlegd. De betrokken bedrijven zijn Berco (IJlst), Douma Staal (Sneek), Wettersnijer/ Koopman Metaal (IJlst), Metalfinish (Joure), Elzinga (Jirnsum), Friso Bouwgroep (Sneek), PAX Integrated Logistics (Joure) en […]

Meer informatie
Shinji-Ohmaki

Shinji OhmakiJP

‘Geheugen spreek’, zou de lijfspreuk kunnen zijn van Shinji Ohmaki (1971). Want al zijn sculpturen, video’s en installaties komen voort uit zijn onderzoek naar wat ooit was, maar uit ons aller geheugen verdween. Oude ambachten, verloren tradities, verdwenen bloemsoorten: voor hem zijn ze niet weg maar liggen ze bedolven onder het stof van de tijd. Het is, vindt hij, aan hem als kunstenaar om ze in schoonheid weer tot leven te brengen.

Zo bedekte hij muren en vloer van een grote zaal met in kleurig pigment uitgevoerde, oude bloemmotieven die onder de voetstappen van de bezoekers geleidelijk ook weer verdwenen. Ohmaki is vooral in Azië bekend maar trekt nu ook internationaal de aandacht. In 2016 werd een grote sculptuur van hem onthuld in de Garden Terrace Kiocho in Tokyo. Hij won verschillende grote prijzen.

www.shinjiohmaki.net

Beleef
IJlst

Voor wie van het type cultuur houdt dat neigt naar folklore, moet zeker een bezoekje brengen aan het schitterende IJlst. Een klein stadje met meerdere beschermde stadsgezichten, unieke overtuinen langs de gracht en oude molens die bovendien nog in gebruik zijn.

Het is ook een stadje dat altijd gedroomd heeft van oude ambachten en mooie stinzen (Friese herenhuizen) in de omgeving, en ook wel bekend staat als de Houtstad. Deze 40 minuten durende wandeling delen we alle ins en outs van deze stad.

Op pad met stadsgezichten

De stadsgezichten van de Friese elf steden laten je graag hun favoriete plekjes van de stad zien. Ontdek in deze video’s waarom je naar bijvoorbeeld Franeker, IJlst, Workum, Leeuwarden of Dokkum moet.

Ontmoet de stadsgezichten

Ontdek de 11fountains wandelroutes

Een 11fountains wandelroute is een korte route die je in een middagje kunt doen, daarom kun je de stad rustig ontdekken. Dwaal tijdens je route eens af naar de highlights langs de routes.

Ontdek de wandelroutes

Ontdek de elf steden van Friesland

De een is bekender dan de ander, maar elk van de elf steden heeft zijn eigen charmes en toeristische trekkers. En voor wie ze allemaal wil zien zijn er geweldige routes per fiets, auto, boot of te voet.

Ontdek de elf steden

Overnachten in Friesland

Aan één dag Friesland heb je niet genoeg. Daarom hebben we de mooiste overnachtingsplekken voor je verzameld. Op talloze manieren kan je de nacht doorbrengen in Friesland. Hotels, B&B’s, vakantiehuizen en meer.

Bekijk hier de locaties

Nieuws

Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Het kunstproject 11fountains zorgt sinds Leeuwarden-Fryslân 2018 voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Nu zorgen de 11fountains opnieuw voor een connectie met de provincie.

Meer informatie

11fountains laat het bloemen regenen in IJlst

Op donderdag 1 juli tussen 11.30 tot 13.30 uur bracht Visit Friesland in samenwerking met VVV Waterland van Friesland namens 11fountains een bezoek aan IJlst. In het teken van de campagne Stadsgezichten werden de 11fountains fontein, de verhalen en bijzondere hoogtepunten van de stad in het zonnetje gezet.

Meer informatie
APR - SEPT 2019

De Tocht

De Tocht vertelde het verhaal achter 11fountains. De maquettes en een presentatie van het maakproces van de fonteinen waren te bekijken in IJlst! In 2018 bezochten meer dan 10.000 mensen deze expositie aan boord van de historische koftjalk De Tromp in alle Elfsteden én in Rotterdam.  

Meer informatie

Expositie 'De Tocht - het verhaal achter de fonteinen' te zien in IJlst

Bent u benieuwd naar het verhaal achter 11fountains? Kom dan naar IJlst. In Museum en Werkplaats Houtstad IJlst is 'Het Lokaal' als expositieruimte ingericht voor de 11 fonteinen.

Meer informatie