Stavoren
De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede. Maar telkens richtte ze zich op en brachten zeevaart en visserij nieuwe welvaart. Volksverhalen als ‘de Vrouwe van Stavoren’ vertellen van dat wisselvallige lot. ‘De Vis voor Stavoren’ voegt daar een nieuw verhaal aan toe, met een knipoog naar een symbolische prent van Pieter Bruegel de Oude: ‘Hoe grote vissen kleintjes eten!’ We zien hoe de enorme open muil van een machtige vis ons langs de watersproeiende lippen naar binnen lokt. Wie ontsnapt in Stavoren de dans?
kunsthars, PU-schuim, staal
3,3 m hoog, 6 m breed, 8,4 m lang
Inspiratiebron: de visserijgeschiedenis van Stavoren en een prent van Pieter Bruegel de Oude
Locatie: het plein bij de Stationsweg
Adres: Stationsweg, 8715 ES Stavoren
De Vis voor Stavoren
Mark Dion
Ontstaan
Mark DionVS
Mark Dion (1961) duikt voor zijn sculpturen en installaties diep in de geschiedenis van een onderwerp of een locatie en haalt daar als een archeoloog allerlei verborgen aspecten uit. Zijn betrokkenheid bij de wereld is vaak humorvol, maar kent ook scherpe kantjes, vooral als het gaat om de gangbare geschiedschrijving of onze omgang met dieren. De rijke, maar nu grotendeels verborgen geschiedenis van Stavoren spreekt hem dan ook zeer aan.
Beleef Stavoren
Stavoren is in de watersportseizoenen altijd gezellig. In de haven liggen de boten rijen dik aangemeerd en wandelen bezoekers met een ijsje in de hand over de dijk en promenade. Stavoren was vroeger een rijke stad, die geld verdiende dankzij de zeehandel. Vanuit hier voeren schepen naar Zweden, Noorwegen en Engeland. Een belangrijk plekje dus.
Tegenwoordig kun je van maart tot en met oktober met de veerpont naar Enkhuizen varen. Ideaal voor fietsvakanties, want de fiets kan mooi mee!