Speech Mark Dion

Stavoren MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

STAVOREN – MARK DION

Het is een grote eer om hier vandaag de Visfontein voor Stavoren te onthullen. Het is met name een voorrecht om voor de bewoners te staan van de oudste stad van Friesland, Stavoren. Stavoren is een stad waar water een belangrijke rol speelt, het definieert de activiteiten van de inwoners, de economie, de sociale geschiedenis en de culturele identiteit. Ik kom zelf ook uit een stad waar water belangrijk is: New Bedford in de staat Massachusetts. Ik voelde me direct verbonden met Stavoren en vooral met de gepassioneerde en visionaire mensen van het fonteincomité, zij hebben me geholpen om vorm te geven aan dit kunstwerk. Als zij vandaag net zo blij en trots zijn als ik, kan ik zeggen dat het voor mij een bijzondere ervaring is geweest.

Visvangst en vishandel zijn onderdeel van de culturele herinnering en de economische en sociale werkelijkheid van Stavoren. Daarom dacht ik bij mijn verkenning van de stad aan vis. Ik wilde een vis maken van opmerkelijke omvang. Ik vond dat de burgers van Stavoren een fontein-monument verdienden – de ultieme vis uit alle vissprookjes.

Deze fontein is niet alleen een visueel spektakel maar nodigt uit tot interactie. De fontein draait om het spel, het groteske en het carnavaleske. Maar hij verwijst ook naar iets serieuzers: het gevoel, een waar wonder dat ooit hoorde bij het leven in zee, te hebben verloren.

Ik sta hier voor u als de kunstenaar van het project, maar de Visfontein zou er niet zijn gekomen zonder de bedrijven en personen die het mogelijk hebben gemaakt. Ik hoop dat hun inspanningen voor langere tijd worden erkend in de pure uitmuntendheid van het voltooide werk.

Dank u.