Sneek

Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds. Het beeld verwijst naar Fortuna, de godin van het geluk en de schutsvrouwe van steden, families en volkeren. De overvloeiende hoorn symboliseert de materiële welstand van de gelukkige die ermee in aanraking komt. Maar de gouden bol draait voortdurend om zijn as, zodat het water, net als de toestroom van hetfortuin, een onberekenbare kracht wordt. De overvloed die zich toevallig over ons uitstort, kan ons door het lot even snel weer worden ontnomen. Kijk maar naar de geschiedenis van Sneek.

Brons, coating
Ruim 3 m hoog

Inspiratiebron: de periodes van grote welvaart en neergang in Sneek
Locatie: in het water van het Hoogend
Adres: Hoogend, 8601 EM Sneek

fortuna sneek

De Fontein van Fortuna

Stephan Balkenhol

Ontstaan

Stephan-Balkenhol

Stephan BalkenholDuitsland

Stephan Balkenhol (1957) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers. Zijn uit hout gehakte of bronzen mensfiguren steken op humoristische wijze de draak met ons of belichten licht ironisch de o zo menselijke geschiedenis van een stad of locatie. In Sneek, een stad met een lange, historische band met Duitsland, herinnert zijn fontein aan de afwisselende periodes van voor- en tegenspoed. Net als in een mensenleven.

www.stephenfriedman.com
www.akinci.nl

Beleef Sneek

De Sneeker Waterpoort, de Sneekweek, Grutte Pier… Sneek heeft nogal wat zaken waar het bekend om staat. De Waterpoort is het symbool van de stad en van het Sneeker skûtsje, een Fries zeilschip waar ieder jaar loei-spannende wedstrijden met gezeild worden tegen andere historische skûtsjes.

Ontdek de 11fountains wandelroutes

Een 11fountains wandelroute is een korte route die je in een middagje kunt doen, daarom kun je de stad rustig ontdekken. Dwaal tijdens je route eens af naar de highlights langs de routes.

Ontdek de wandelroutes

Ontdek de elf steden van Friesland

De een is bekender dan de ander, maar elk van de elf steden heeft zijn eigen charmes en toeristische trekkers. En voor wie ze allemaal wil zien zijn er geweldige routes per fiets, auto, boot of te voet.

Ontdek de elf steden

Overnachten in Friesland

Aan één dag Friesland heb je niet genoeg. Daarom hebben we de mooiste overnachtingsplekken voor je verzameld. Op talloze manieren kan je de nacht doorbrengen in Friesland. Hotels, B&B’s, vakantiehuizen en meer.

Bekijk hier de locaties

Nieuws

Ontmoet Jappie: het stadsgezicht van Sneek

Het laatste 11fountains stadsgezicht voor dit jaar is deze week gelanceerd! Stadsgezicht van Sneek, Jappie Visser, neemt je in deze video mee door de stad en langs het historische wedstrijdschip van Sneek. Ook staat hij stil bij de Fortuna-fontein: “Het staat symbool voor het komen en gaan van de welvaart. Zo is het ook met […]

Meer informatie

Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Het kunstproject 11fountains zorgt sinds Leeuwarden-Fryslân 2018 voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Nu zorgen de 11fountains opnieuw voor een connectie met de provincie.

Meer informatie

Herstel fontein Sneek afgerond

Na een periode van afwezigheid is de fontein in Sneek weer terug op het oude nest! Herstelwerkzaamheden zijn afgerond en de fontein doet het weer als vanouds. Draaiend op de gouden bol voor de bekende Waterpoort in het centrum van Sneek is de fontein weer te bewonderen!

Meer informatie
MRT 2021

Herstelwerkzaamheden aan de fontein in Sneek

Vanaf 25 maart vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan de fontein van Sneek en is de fontein uit het water. Het is nog niet bekend hoelang deze herstelwerkzaamheden gaan duren. Gelukkig zijn de overige tien fonteinen wel te bezichtigen. Op onze socialmediakanalen laten we weten wanneer de fontein weer gereed is.

Meer informatie