Sneek

Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds. Het beeld verwijst naar Fortuna, de godin van het geluk en de schutsvrouwe van steden, families en volkeren. De overvloeiende hoorn symboliseert de materiële welstand van de gelukkige die ermee in aanraking komt. Maar de gouden bol draait voortdurend om zijn as, zodat het water, net als de toestroom van hetfortuin, een onberekenbare kracht wordt. De overvloed die zich toevallig over ons uitstort, kan ons door het lot even snel weer worden ontnomen. Kijk maar naar de geschiedenis van Sneek.

Brons, coating
Ruim 3 m hoog

Inspiratiebron: de periodes van grote welvaart en neergang in Sneek
Locatie: in het water van het Hoogend
Adres: Hoogend, 8601 EM Sneek

fortuna sneek

De Fontein van Fortuna

Stephan Balkenhol

Ontstaan

Stephan-Balkenhol

Stephan BalkenholDuitsland

Stephan Balkenhol (1957) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers. Zijn uit hout gehakte of bronzen mensfiguren steken op humoristische wijze de draak met ons of belichten licht ironisch de o zo menselijke geschiedenis van een stad of locatie. In Sneek, een stad met een lange, historische band met Duitsland, herinnert zijn fontein aan de afwisselende periodes van voor- en tegenspoed. Net als in een mensenleven.

www.stephenfriedman.com
www.akinci.nl

Beleef Sneek

De Sneeker Waterpoort, de Sneekweek, Grutte Pier… Sneek heeft nogal wat zaken waar het bekend om staat. De Waterpoort is het symbool van de stad en van het Sneeker skûtsje, een Fries zeilschip waar ieder jaar loei-spannende wedstrijden met gezeild worden tegen andere historische skûtsjes.

Wandelroute 11fountains: Sneek

Deze wandeling van ruim een half uur brengt je langs de mooiste stukjes van Sneek, en we nodigen je uit om vooral even een terrasje te pakken na afloop. Want dat is Sneek op zijn best.

bekijk de route

Watersportstad Sneek

Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven. Ontdek zelf hoe leuk Snits is.

ontdek sneek

Barts Boekje tipt: Het leukste van het Friese Sneek

Historisch, knus, er is water in de stad en het platteland, en het Snekermeer, zijn om de hoek. Wat wil een mens nog meer? Nou… Een lekkere plek om te slapen, om een biertje te drinken, om te lunchen en om te borrelen graag.

lees verder

Overnachten in Sneek

Ontdek hier de fijnste overnachtingslocaties van Sneek.

bekijk het aanbod

Waterskiën of wakeboarden?

Actie en sensatie! Kom wakeboarden en waterskiën op ons cablepark. Leuk om te doen, én om naar te kijken.

lees meer

Evenementen in Sneek

Bekijk alle evenementen die vandaag, morgen, dit weekend of later plaatsvinden in de Friese (watersport)stad Sneek. Friesland, en dus ook Sneek bruist. Alle evenementen, events, activiteiten en uitjes in Sneek vind je op deze pagina. Bekijk wat er te doen is!

bekijk het aanbod

Nieuws

Ontmoet Jappie: het stadsgezicht van Sneek

Het laatste 11fountains stadsgezicht voor dit jaar is deze week gelanceerd! Stadsgezicht van Sneek, Jappie Visser, neemt je in deze video mee door de stad en langs het historische wedstrijdschip van Sneek. Ook staat hij stil bij de Fortuna-fontein: “Het staat symbool voor het komen en gaan van de welvaart. Zo is het ook met […]

Meer informatie

Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Het kunstproject 11fountains zorgt sinds Leeuwarden-Fryslân 2018 voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Nu zorgen de 11fountains opnieuw voor een connectie met de provincie.

Meer informatie

Herstel fontein Sneek afgerond

Na een periode van afwezigheid is de fontein in Sneek weer terug op het oude nest! Herstelwerkzaamheden zijn afgerond en de fontein doet het weer als vanouds. Draaiend op de gouden bol voor de bekende Waterpoort in het centrum van Sneek is de fontein weer te bewonderen!

Meer informatie
MRT 2021

Herstelwerkzaamheden aan de fontein in Sneek

Vanaf 25 maart vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan de fontein van Sneek en is de fontein uit het water. Het is nog niet bekend hoelang deze herstelwerkzaamheden gaan duren. Gelukkig zijn de overige tien fonteinen wel te bezichtigen. Op onze socialmediakanalen laten we weten wanneer de fontein weer gereed is.

Meer informatie