IJlst

Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Precies zoals ook de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinsenplanten zijn tekens van die onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. De fontein ‘Onsterfelijke bloemen – Rikka’ verbindt bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.

RVS, autolak, coating, terrazzobeton
vaas: 1,5 m hoog, 6 m doorsnee; boeket: 4 m hoog

Inspiratiebron: het ontstaan van de stad uit de Ylostins en de Friese stinzenplanten
Locatie: een speciaal aangelegd parkje bij de Dassenboarch
Adres: De Dassenboarch, 8651 NE IJlst

Onsterfelijke Bloemen - Rikka
Onsterfelijke Bloemen - Rikka Shinji Ohmaki
Shinji-Ohmaki

Shinji OhmakiJP

‘Geheugen spreek’, zou de lijfspreuk kunnen zijn van Shinji Ohmaki (1971). Want al zijn sculpturen, video’s en installaties komen voort uit zijn onderzoek naar wat ooit was, maar uit ons aller geheugen verdween. Oude ambachten, verloren tradities, verdwenen bloemsoorten: voor hem zijn ze niet weg maar liggen ze bedolven onder het stof van de tijd. Het is, vindt hij, aan hem als kunstenaar om ze in schoonheid weer tot leven te brengen.

Zo bedekte hij muren en vloer van een grote zaal met in kleurig pigment uitgevoerde, oude bloemmotieven die onder de voetstappen van de bezoekers geleidelijk ook weer verdwenen. Ohmaki is vooral in Azië bekend maar trekt nu ook internationaal de aandacht. In 2016 werd een grote sculptuur van hem onthuld in de Garden Terrace Kiocho in Tokyo. Hij won verschillende grote prijzen.

www.shinjiohmaki.net

Ontstaan