IJlst

Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Precies zoals ook de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinsenplanten zijn tekens van die onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. De fontein ‘Onsterfelijke bloemen - Rikka’ verbindt bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.

RVS, autolak, coating, terrazzobeton
vaas: 1,5 m hoog, 6 m doorsnee; boeket: 4 m hoog

Inspiratiebron: het ontstaan van de stad uit de Ylostins en de Friese stinzenplanten
Locatie: een speciaal aangelegd parkje bij de Dassenboarch
Adres: De Dassenboarch, 8651 NE IJlst

Onsterfelijke Bloemen - Rikka

Onsterfelijke Bloemen - Rikka

Shinji Ohmaki

Ontstaan

Shinji Ohmaki aan het werk in Jirnsum

Shinji Ohmaki is van 13 t/m 16 maart in Jirnsum om bij spuiterij Elzinga het kleuren van de bloemen en ...

Meer informatie

Japanse kunstenaar werkt met Friese bedrijven

De fontein van IJlst is bedacht in Japan, maar wordt vrijwel geheel in de buurt gemaakt. Natuurlijk kijkt Shinji Ohmaki ...

Meer informatie

Shinji OhmakiJP

‘Geheugen spreek’, zou de lijfspreuk kunnen zijn van Shinji Ohmaki (1971). Want al zijn sculpturen, video’s en installaties komen voort uit zijn onderzoek naar wat ooit was, maar uit ons aller geheugen verdween. Oude ambachten, verloren tradities, verdwenen bloemsoorten: voor hem zijn ze niet weg maar liggen ze bedolven onder het stof van de tijd. Het is, vindt hij, aan hem als kunstenaar om ze in schoonheid weer tot leven te brengen.

Zo bedekte hij muren en vloer van een grote zaal met in kleurig pigment uitgevoerde, oude bloemmotieven die onder de voetstappen van de bezoekers geleidelijk ook weer verdwenen. Ohmaki is vooral in Azië bekend maar trekt nu ook internationaal de aandacht. In 2016 werd een grote sculptuur van hem onthuld in de Garden Terrace Kiocho in Tokyo. Hij won verschillende grote prijzen.

www.shinjiohmaki.net

Beleef
IJlst

Voor wie van het type cultuur houdt dat neigt naar folklore, moet zeker een bezoekje brengen aan het schitterende IJlst. Een klein stadje met meerdere beschermde stadsgezichten, unieke overtuinen langs de gracht en oude molens die bovendien nog in gebruik zijn.

Het is ook een stadje dat altijd gedroomd heeft van oude ambachten en mooie stinzen (Friese herenhuizen) in de omgeving, en ook wel bekend staat als de Houtstad. Deze 40 minuten durende wandeling delen we alle ins en outs van deze stad.

Nieuws

Kletterdei: de 11fountains Kletteren weer

Na een korte winterslaap zijn op woensdag 20 maart de 11fountains in de Friese elf steden weer aangezet. Kletterdei vormt het ...

Meer informatie
Podcasts

Podcast: 11fountains - IJlst

 

0:11 Harmen de Vries

In deze aflevering vertelt Harmen de Vries uit IJlst over Onsterfelijke Bloemen, een werk van kunstenaar Shinji Ohmaki uit Japan.

Beluister Podcast
Plan je bezoek

Houtstad IJlst

IJlst Houtstad is niet zomaar een kreet, de rijke geschiedenis van IJlst verteld heel veel over hout. En dat laten ...

bekijk meer
Plan je bezoek

Ontdek de stad IJlst

Drie kerken, twee molens, een museum, beschermd stadgezicht en een treinstation. Je hoeft dus niet op een houtje te bijten als je een ...

ontdek ijlst
Plan je bezoek stadsgezicht harmen

Op pad met Stadsgezicht Harmen

Ontdek waarom Harmen graag van de daken roept hoe leuk IJlst is.

Meer informatie
Plan je bezoek

Wandelroute 11fountains: IJlst

Tijdens deze 35 minuten durende wandeling delen we alle ins en outs van deze stad.

bekijk de route
Nieuws

11fountains laat het bloemen regenen in IJlst

Op donderdag 1 juli tussen 11.30 tot 13.30 uur bracht Visit Friesland in samenwerking met VVV Waterland van Friesland namens 11fountains een bezoek aan IJlst. In het teken van de campagne Stadsgezichten werden de 11fountains fontein, de verhalen en bijzondere hoogtepunten van de stad in het zonnetje gezet.

Meer informatie
Nieuws

Expositie 'De Tocht - het verhaal achter de fonteinen' te zien in IJlst

Bent u benieuwd naar het verhaal achter 11fountains? Kom dan naar IJlst. In Museum en Werkplaats Houtstad IJlst is 'Het Lokaal' als expositieruimte ingericht voor de 11 fonteinen.

Meer informatie