Harlingen

Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist om ze van de dood te redden. Vooral nu ze om onduidelijke redenen steeds vaker in ondiepe wateren stranden. De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. Zo getuigt ‘De Walvis’ van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat leeft in de zee.

Polyesterhars met stalen frame
18 m lang, 2,5 m hoog (schaal 1:1)

Inspiratiebron: de maritieme geschiedenis van de stad en de walvisvangst
Locatie: in de Willemshaven bij de Zuiderpier
Adres: Nieuwe Willemshaven, 8862 RZ Harlingen

De Walvis

Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla

Ontstaan

Speech Jennifer Allora

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. HARLINGEN – JENNIFER ALLORA Ik ben erg verheugd om hier te zijn namens mezelf en mijn partner, Guillermo Calzadilla, om de realisatie van de fontein te zien voor de stad Harlingen als onderdeel van het 11Fountains Project. Guillermo en ik hebben 2 jaar geleden […]

Meer informatie

Visser SMP laat de potvis spuiten

Visser Special Metal Products uit Harlingen maakt met veel enthousiasme de spuitinstallatie voor de Whale Fountain. Het filmpje van de eerste test ging meteen viral. 6 oktober 2017: 6 december 2017:Grappa Studio uit Parijs is op bezoek bij Visser SMP in Harlingen om de spuitinstallatie te testen. Grappa is tot eind 2017 de producent van […]

Meer informatie

Bedrijven in Harlingen en België maken de walvis samen

Om De Walvis van Harlingen te maken, wordt er nauw samengewerkt door drie Harlinger bedrijven. Zij hebben de specialistische know-how en bovendien kennen zij precies de natuurkrachten waar rekening mee gehouden moet worden in de Willemshaven, waar De Walvis zijn plek krijgt. De engineering en het maken van het frame, de fundering en de spuitinstallatie […]

Meer informatie

Potvis schaalmodel

Bij Zephyr Wildlife is het schaalmodel van de potvis klaar. Uiteraard is het tot stand gekomen in overleg en met de kunstenaars Allora & Calzadilla. Van het kleimodel wordt een digitaal 3D-model gemaakt, op basis waarvan de engineering gebeurt en de sterkte van het frame en de fundering worden berekend door Adonin in Harlingen.

Meer informatie

Mootjes

Het model van de potvis wordt in moten op ware grootte uitgefreesd. De potvis wordt gemaakt door het Belgische Zephyr Wildlife. Het frame, het fundament, de engineering daarvoor en de spuitinstallatie komen van de Harlinger bedrijven De Boer & De Groot, Adonin en Visser SMP in samenwerking met Gemeente Harlingen. Een paar vragen aan Zephyr: […]

Meer informatie
Jennifer-Allora-Guillermo-Calzadilla

Jennifer Allora & Guillermo CalzadillaVS, CU

‘Op de barricade’ zou het devies kunnen zijn van het in Puerto Rico wonende kunstenaarsechtpaar Allora & Calzadilla (1974, 1971). Met alle middelen die de hedendaagse kunst ter beschikking staan, bekritiseren ze de meedogenloze en gewelddadige uitbuiting van mens en natuur door het globale politiek-economische systeem. Met hun vaak heel directe sculpturen, video’s en foto’s tonen ze de gevolgen daarvan terwijl ze ons met performances en muzikale projecten oproepen tot verzet.

Werk van Allora & Calzadilla bevindt zich onder meer in de collectie van het MoMa in New York, het Centre Pompidou en Tate Modern. In 2011 vertegenwoordigden zij de Verenigde Staten op de Biënnale van Venetië. Daarbij hadden zij voor het Amerikaanse paviljoen een omgekeerde legertank geplaatst met een op de rupsbanden rennende atleet.

www.lissongallery.com

Beleef Harlingen

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water. Maar nét zo aantrekkelijk voor liefhebbers van het roemrijke, nautische verleden.

Je ziet dat verleden terug in de stad, dankzij de prachtige pakhuizen, indrukwekkende gevels, bonte binnenhavens en op de menukaarten van de vele cafés en restaurants.

Wandelroute 11fountains: Harlingen

Deze ruim een uur durende route neemt je mee langs de nautische hoogtepunten van de stoere parel Harlingen.

bekijk de route

Ontdek de stad Harlingen

Harlingen is de enige zeehavenstad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een roemrijk, nautisch verleden ontdekken hier de prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens en sfeervolle straatjes.

ontdek harlingen

Barts Boekje: 5x het leukste van Harlingen

Niet alleen de stad om met de boot naar Vlieland en Terschelling te gaan, maar ook een havenstad om in te blijven hangen. Barts Boekje heeft 5x het leukste van Harlingen samengesteld.

lees verder

Typisch Harlingen: Harlingen tegeltjesfabriek

In Harlingen wordt al eeuwenlang aardewerk beschilderd en gebakken. ‘’Dat is eigenlijk best logisch’’ aldus Rikus. ‘’Harlingen is een kleiafzetting.

Lees verder

Overnachten in Harlingen

Word wakker met uitzicht op de Waddenzee, geniet vanuit je hotelkamer van een adembenemende zonsondergang of slaap op het water in een voormalige reddingsboot. Harlingenwelkomaanzee.nl tipt 4 bijzondere accommodaties in Harlingen om te overnachten.

bekijk het aanbod

Nieuws

Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Het kunstproject 11fountains zorgt sinds Leeuwarden-Fryslân 2018 voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Nu zorgen de 11fountains opnieuw voor een connectie met de provincie.

Meer informatie