Franeker
De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in
de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.
Kralen van RVS met zwart, goud en zilver coating, gaaswerk
3,5 m hoog; schaal 1,5 m doorsnee; bassin 3,8 m doorsnee
Inspiratiebron: de ontdekking door astronoom Jan Hendrik Oort
Locatie: bij de Martinikerk op de Breedeplaats, in een speciaal door de befaamde tuinarchitect Piet Oudolf aangelegd parkje.
Adres: 8801 KA Franeker
De Oortwolk
Jean-Michel Othoniel
Ontstaan
Jean-Michel OthonielFR
Jean-Michel Othoniel (1964) verwierf grote bekendheid door zijn experimentele gebruik van glas uit Murano (Italië), waarmee hij in de vorm van grote ‘kralen’ veelkleurige sculpturen ontwerpt. Zijn talrijke werken in de openbare ruimte belichten onverwachte aspecten van de geschiedenis van de locatie of de stad en creëren een luisterrijke sfeer van kleur en licht. Voor het Paleis van Versailles ontwierp hij een fontein die gebaseerd is op danspassen van Lodewijk XIV.
Beleef
Franeker
Franeker is een kleine academische stad, met verstopte tuinen en karakteristieke gevels. Ideaal voor een kleine wandeling met grote impact. Van de overdadige gevels binnen de grachten, tot de bolwerken en verstopte tuinen in de binnenstad. Wie oog voor detail heeft, kijkt hier zijn ogen uit. Over kijken gesproken; Franeker, dat vroeger een universiteitsstad was, is ook de stad van de sterrenkijkers.
De briljante astronoom Jan Hendrik Oort komt er vandaan, en je vindt er het oudste nog werkende planetarium gebouwd door amateur-astronoom Eise Eisinga.