Franeker

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in
de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.

Kralen van RVS met zwart, goud en zilver coating, gaaswerk
3,5 m hoog; schaal 1,5 m doorsnee; bassin 3,8 m doorsnee

Inspiratiebron: de ontdekking door astronoom Jan Hendrik Oort
Locatie: bij de Martinikerk op de Breedeplaats, in een speciaal door de befaamde tuinarchitect Piet Oudolf aangelegd parkje.
Adres: 8801 KA Franeker

Oortwolk Franeker
De Oortwolk Jean-Michel Othoniel
Jean Michel Othoniel

Jean-Michel OthonielFR

Jean-Michel Othoniel (1964) verwierf grote bekendheid door zijn experimentele gebruik van glas uit Murano (Italië), waarmee hij in de vorm van grote ‘kralen’ veelkleurige sculpturen ontwerpt. Zijn talrijke werken in de openbare ruimte belichten onverwachte aspecten van de geschiedenis van de locatie of de stad en creëren een luisterrijke sfeer van kleur en licht. Voor het Paleis van Versailles ontwierp hij een fontein die gebaseerd is op danspassen van Lodewijk XIV.

www.othoniel.fr

Ontstaan