Franeker

Aan de fontein van Franeker worden momenteel herstelwerkzaamheden verricht.

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in
de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.

Kralen van RVS met zwart, goud en zilver coating, gaaswerk
3,5 m hoog; schaal 1,5 m doorsnee; bassin 3,8 m doorsnee

Inspiratiebron: de ontdekking door astronoom Jan Hendrik Oort
Locatie: bij de Martinikerk op de Breedeplaats, in een speciaal door de befaamde tuinarchitect Piet Oudolf aangelegd parkje.
Adres: 8801 KA Franeker

Oortwolk Franeker

De Oortwolk

Jean-Michel Othoniel

Ontstaan

Speech Jean-Michel Othoniel

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. FRANEKER – JEAN–MICHEL OTHONIEL De Oortwolk fontein is geïnspireerd door de stadsgeest van Franeker en haar inwoners. Voor het ’11 fonteinen’-project heb ik de provincie Friesland ontdekt en ben ik diep geraakt door de puurheid van het landschap, de uitgestrektheid van de lucht en […]

Meer informatie

Een glimp van De Oortwolk

De Parijse Studio Othoniel heeft een werkplaats in Saint Die, richting Zwitserse grens. Projectmanager Thomas Patrix gaat langs om de voortgang van fontein De Oortwolk te bekijken. Jean-Michel Othoniel geeft liever niet te veel weg, maar we mogen toch heel even filmen en wat foto’s nemen.

Meer informatie

Installatieput geplaatst

De installatieput van Fonteintechniek Gruppen is geplaatst in Franeker. Gruppen is ook verantwoordelijk voor de techniek van de fonteinen van Workum en Bolsward. Hier is goed te zien dat zo’n put bestaat uit twee ruimtes: de ene voor de technische installatie, filters en zuivering en de andere als waterbuffer. Het water uit de fontein wordt […]

Meer informatie

Herinrichting Breedeplaats gestart

De werkzaamheden voor de herinrichting van de Breedeplaats zijn gestart. Het plein krijgt een groener en gezelliger aanblik.

Meer informatie

Fontein geplaatst op locatie

Op maandag 21 maart is het Kletterdei, de dag dat alle elf fonteinen van het internationale kunstproject 11fountains.

Meer informatie

Eerste water uit fontein in Franeker

LEEUWARDEN – Merk Fryslân lanceert vandaag Stadsgezichten, een nieuwe campagne voor de 11fountains. Gedurende de komende drie jaar maken.

Meer informatie

De Friese steden zetten spraakmakende 11fountains weer aan

Op maandag 21 maart is het Kletterdei, de dag dat alle elf fonteinen van het internationale kunstproject 11fountains.

Meer informatie

De Friese steden zetten spraakmakende 11fountains weer aan

Op maandag 21 maart is het Kletterdei, de dag dat alle elf fonteinen van het internationale kunstproject 11fountains.

Meer informatie
Jean Michel Othoniel

Jean-Michel OthonielFR

Jean-Michel Othoniel (1964) verwierf grote bekendheid door zijn experimentele gebruik van glas uit Murano (Italië), waarmee hij in de vorm van grote ‘kralen’ veelkleurige sculpturen ontwerpt. Zijn talrijke werken in de openbare ruimte belichten onverwachte aspecten van de geschiedenis van de locatie of de stad en creëren een luisterrijke sfeer van kleur en licht. Voor het Paleis van Versailles ontwierp hij een fontein die gebaseerd is op danspassen van Lodewijk XIV.

www.othoniel.fr

Beleef
Franeker

Franeker is een kleine academische stad, met verstopte tuinen en karakteristieke gevels. Ideaal voor een kleine wandeling met grote impact. Van de overdadige gevels binnen de grachten, tot de bolwerken en verstopte tuinen in de binnenstad. Wie oog voor detail heeft, kijkt hier zijn ogen uit. Over kijken gesproken; Franeker, dat vroeger een universiteitsstad was, is ook de stad van de sterrenkijkers.

De briljante astronoom Jan Hendrik Oort komt er vandaan, en je vindt er het oudste nog werkende planetarium gebouwd door amateur-astronoom Eise Eisinga.

Op pad met stadsgezichten

De stadsgezichten van de Friese elf steden laten je graag hun favoriete plekjes van de stad zien. Ontdek in deze video’s waarom je naar bijvoorbeeld Franeker, IJlst, Workum, Leeuwarden of Dokkum moet.

Ontmoet de stadsgezichten

Ontdek de 11fountains wandelroutes

Een 11fountains wandelroute is een korte route die je in een middagje kunt doen, daarom kun je de stad rustig ontdekken. Dwaal tijdens je route eens af naar de highlights langs de routes.

Ontdek de wandelroutes

Ontdek de elf steden van Friesland

De een is bekender dan de ander, maar elk van de elf steden heeft zijn eigen charmes en toeristische trekkers. En voor wie ze allemaal wil zien zijn er geweldige routes per fiets, auto, boot of te voet.

Ontdek de elf steden

Overnachten in Friesland

Aan één dag Friesland heb je niet genoeg. Daarom hebben we de mooiste overnachtingsplekken voor je verzameld. Op talloze manieren kan je de nacht doorbrengen in Friesland. Hotels, B&B’s, vakantiehuizen en meer.

Bekijk hier de locaties

Nieuws

11fountains zorgde voor smakelijke kometenregen in Franeker

Op zaterdag 4 september van 14.00 tot 16.00 uur bezochten Visit Friesland en Stichting Bestemming Noardwest namens 11fountains de stad Franeker.

Meer informatie

Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Het kunstproject 11fountains zorgt sinds Leeuwarden-Fryslân 2018 voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Nu zorgen de 11fountains opnieuw voor een connectie met de provincie.

Meer informatie