Speech Jean-Michel Othoniel

Franeker MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

FRANEKER – JEAN–MICHEL OTHONIEL

De Oortwolk fontein is geïnspireerd door de stadsgeest van Franeker en haar inwoners.

Voor het ’11 fonteinen’-project heb ik de provincie Friesland ontdekt en ben ik diep geraakt door de puurheid van het landschap, de uitgestrektheid van de lucht en de zeer goed onderhouden stad.

De stilistische samenhang van de stad Franeker, haar unieke middeleeuwse stijl en haar menselijke omvang nodigen uit voor een wandeling tussen de universiteit en het marktplein vlakbij de kerk. Ik wilde met mijn fontein een nieuwe bezienswaardigheid creëren. Franeker is een stad van de wetenschap die talloze denkers heeft verwelkomd en die tevens de geboortestad is van een van de meest belangrijke astronomen van de 20e eeuw.

Deze fontein heb ik ontworpen als eerbetoon aan Jan Hendrik Oort en aan de ‘wolk’ die zijn naam draagt. We zijn slechts een stip in het universum en daarom wil ik dat mijn fontein van menselijke omvang is. De fontein doet ons denken aan de schitterende fonteinen uit de Middeleeuwen; fonteinen van eeuwige jeugd en onsterfelijkheid. Water werd gezien als een levenselement en een mysterie dat door iedereen werd gerespecteerd.

De Oortwolkfontein bestaat uit een zonneparel omringd door een metalen gaaswerk die beide zijn afgewerkt met bladgoud. De parel produceert een nevel die als zeer fijne druppeltjes neervallen in de grote schaal. Vanuit de grote schaal vindt het water verder haar weg via acht waterstralen die als een waterval in het cirkelvormige bassin vallen dat rechtstreeks aan de grond is bevestigd.

Uit de concentrische bollen, die doen denken aan de concentrische verplaatsing van planeten, stijgt een ketting omhoog die de schaal en de wolk ondersteunen.
Deze ketting bestaat uit geëmailleerde parels zo zwart als de nacht. Enkel twee grote parels onderscheiden zich: een van zilver als de kleur van de maan, de ander verguld als de kleur van zon.

Mijn wens is dat de inwoners van Franeker en de bezoekers van de stad elkaar rondom dit kunstwerk ontmoeten. Als het, dankzij de banken die de fontein omringen, een ontmoetingsplaats wordt, zijn we erin geslaagd een nieuwe bestemming te creëren in de stad en in de regio. Ter gelegenheid van dit project is er tevens een nieuwe tuin aangelegd in de stad van de hand van landschapsarchitect Piet Oudolf. Dankzij zijn talent bloeien er unieke bloemen die doen denken aan de millefleurs motieven van tapijten uit de Middeleeuwen.

Deze Oortwolkfontein is van menselijke omvang; ik wil dat ze dicht bij de mensen van de stad staat. Ik vetrouw haar aan jullie toe en ik hoop dat ze een van de symbolen van Franeker wordt, beschermd door de liefde waarmee jullie haar omringen.