Installatieput geplaatst

03.04.2018

De installatieput van Fonteintechniek Gruppen is geplaatst in Franeker. Gruppen is ook verantwoordelijk voor de techniek van de fonteinen van Workum en Bolsward.

Hier is goed te zien dat zo’n put bestaat uit twee ruimtes: de ene voor de technische installatie, filters en zuivering en de andere als waterbuffer. Het water uit de fontein wordt gecirculeerd via deze put. De put wordt kant en klaar geleverd; alle leidingen kunnen zo aangesloten worden. In het ‘deksel’ zitten twee mangaten; daar komen nog luiken bovenop zodat de put altijd bereikbaar is voor onderhoud en bij eventuele storingen.

“Bij mijn eerste bezoek aan Franeker werd ik getroffen door de unieke middeleeuwse stijl en menselijke maat van de stad. Ik ontdekte dat Franeker ooit als universiteitsstad vele vooraanstaande geleerden heeft verwelkomd en de geboorteplaats is van Jan Hendrik Oort, een van de belangrijkste astronomen van de twintigste eeuw. Mijn ontwerp is een hommage aan de ‘wolk’ die door Oort beschreven werd en zijn naam draagt.