Bolsward

Vleermuizen zijn intrigerende, nuttige dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologisch systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom. Bij ons symboliseert hij zowel duistere krachten als een positieve, reddende kracht. Denk aan Batman, of aan de gevels van de grote kathedralen waar hij, in de vorm van waterspuwers, de demonen op afstand houdt. Dat past prachtig bij de afgebrande Broerekerk. De trap op de rug nodigt de bezoeker uit om de vleermuis symbolisch te overwinnen. En… om zichzelf te overstijgen.

Brons
3,3 m hoog, 2,4 m breed

Inspiratiebron: de gevel van de afgebrande Broerekerk
Locatie: het Broereplein voor de Broerekerk
Adres: Broereplein 9, 8701 JC Bolsward

vleermuis bolsward

De Vleermuis

Johan Creten

Ontstaan

Modellen voor De Vleermuis bij museum Beelden aan Zee

‘Naked Roots / Naakte Wortels’ in museum Beelden aan Zee is de eerste solotentoonstelling van Johan Creten in Nederland. De tentoonstelling toont zo’n vijftig beelden plus een aantal stukken uit de kunstcollectie van Creten. Ook het officiële model van fontein De Vleermuis is te zien, plus een aantal modellen die daaraan vooraf gingen. Zo is […]

Meer informatie

Johan CretenBE

De onderwerpen van de keramische en bronzen sculpturen van Johan Creten (1963) lopen uiteen van imposante vogels en vreeswekkende inktvissen tot met scherpgepunte rozen bedekte vrouwentorso’s. Hun rijke symbolische lading is nooit eenduidig en slingert heen en weer tussen verleiding en vrees, kracht en kwetsbaarheid, het sacrale en het demonische. Met zijn katholieke achtergrond en gevoel voor drama voelt Creten de beladen geschiedenis van Bolsward perfect aan.

Johan Creten begon in de jaren ‘80 als een van de weinige kunstenaars te werken met keramiek en geldt tegenwoordig als een van de wegbereiders voor de acceptatie van keramische kunst. Het werk van Creten vindt wereldwijd een plek in belangrijke galeries en musea, en in openbare ruimtes, zoals op de Rijnkaai in Antwerpen. In 2014 viel hem als eerste levende Belg de eer te beurt van een solo-tentoonstelling in het Louvre in Parijs. In 2015 prees veilinghuis Christie’s hem aan als ‘One To Watch’, maar die aansporing heeft de internationale kunstwereld allang niet meer nodig.

www.perrotin.com

Beleef Bolsward

Wie vanuit hoofdstad Leeuwarden richting Bolsward rijdt, wordt getrakteerd op een schitterende groene route, langs dorpjes, weilanden en historische molens. Een goed voorafje voor de stad zelf.

Bolsward is een historische stad, met gezellige vaarten en bijzondere kerken. De stad is ontstaan op drie terpen, waarvan er een zelfs van voor de jaartelling is. Je vindt er een ratjetoe van eeuwenoude gevels in verschillende stijlen, een winkelstraat langs de gracht en een stadhuis dat een kunstwerk op zich is.

Wandelroute 11fountains: Bolsward

Je vindt in Bolsward een ratjetoe van eeuwenoude gevels in verschillende stijlen, een winkelstraat langs de gracht en een stadhuis dat een kunstwerk op zich is. Deze ruim een half uur durende wandeling neemt je mee langs enkele hoogtepunten van Bolsward.

bekijk de route

Ontdek de stad Bolsward

Plots ligt er een onontdekt pareltje aan je voeten. Bolsward is ontstaan op drie terpen waarvan de oudste teruggaat naar het begin van de jaartelling en er is meer bijzonder aan dit ogenschijnlijk doorsnee stadje. Geniet van de kleine ontdekkingen, rijke geschiedenis, monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

ontdek bolsward

Overnachten in Bolsward

Aan één dag Bolsward en omgeving heb je niet genoeg. Daarom hebben we de mooiste overnachtingsplekken voor je verzameld. Op talloze manieren kan je de nacht doorbrengen in Bolsward.

bekijk het aanbod

Nieuws

De fonteinen kletteren weer

Op zondag 19 maart was het Kletterdei: de dag waarop de elf fonteinen in de elf Friese steden na een maandenlange winterslaap weer aan gingen. Dit feestelijke evenement, georganiseerd door Merk Fryslân, vond dit jaar plaats in Franeker. Op de avond voor Kletterdei vond er in Bolsward het Kletterdei Konsert plaats. Ter gelegenheid van de […]

Meer informatie