Speech Shen Yuan

Hindeloopen MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

HINDELOOPEN – SHEN YUAN

Ik voel me zeer vereerd dat Anna Tilroe me heeft uitgenodigd om deel te nemen aan dit 11fountains project.

De inspiratie voor het concept van mijn fontein heb ik gehaald uit de historie en cultuur van Hindeloopen en het wapenschild van de stad. Het wapen beeldt een hert en een hinde af geflankeerd door de mythische levensboom. Als symbool voor het hert heb ik een hertengewei gebruikt en de oude koperen boom symboliseert de culturele historie en geest van Hindeloopen. De vogels in de bomen spuwen water naar elkaar alsof ze met elkaar aan het kletsen zijn.

Deze fontein heeft vier elementen: een hertengewei, een waterbassin, een boom en vijf vogels. De grote geweien zijn hier in de buurt gefabriceerd. De andere drie elementen komen uit Noord- en Zuid-China. Het bassin is gemaakt van natuurlijke rivierstenen afkomstig uit het zuiden van China. Deze stenen lagen lange tijd in harmonie met de stroming van het water. De vogels zijn vervaardigd in een klein atelier in de buurt van Peking. Hun prachtige kleuren en textuur hebben ze te danken aan de traditionele Chinese vakmanschap, overgeërfd van de keizerlijke productie van decoratievoorwerpen tijdens de Ming- en Qing-dynastieën.

Deze fontein heeft betrekking op de historie van een klein Westers stadje, maar ook op de oriëntaalse cultuur en technieken. Het is een mix van verschillende culturen.

Graag wil ik iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan de realisatie van mijn fontein. En in het bijzonder wil ik de fonteincommissie van Hindeloopen bedanken voor hun steun en gastvrijheid.