Speech Ali Mc Gilp (namens Cornelia Parker)

Workum MEI 2018

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018.

WORKUM – ALI MC GILP NAMENS CORNELIA PARKER

Het is een eer om de Woeste Leeuwen van Workum te mogen onthullen namens kunstenaar Cornelia Parker. Cornelia heeft de heraldische leeuwen, afgebeeld op de gevel van de Waag, bevrijd van hun eeuwenoude taak om het wapenschild van Workum omhoog te houden.
Deze charmante en energieke wezens zijn nu opgeschaald en naar beneden gehaald, naar de aarde toe, om in ons midden te staan als trotse, levensgrote poortwachters van de stad. Deze enorme katten met hun golvende manen zullen het decor vormen voor alle inwoners van Workum, terwijl jullie verdergaan met jullie dagelijkse leven en onder hun uitgestrekte poten doorlopen. Ze zullen elkaar ondeugend natspuiten met water en een speelse ruimte creëren. Denk goed na wat je doet om niet nat te worden! Deze fontein zal een plek worden waar kinderen kunnen spelen en inwoners kunnen ontspannen.
Sinds de Romeinse tijd is de leeuw in heel Europa een welbekend figuur en dankt zijn populariteit aan mythen, fabels, folklore en literatuur. Leeuwen staan voor macht en dapperheid en ze beschermen onze kastelen en overheidsgebouwen. Ze zijn te zien in talloze wapenschilden, ook in die van Friesland.
De leeuwen uit de fontein van Cornelia zijn een eerbetoon aan de trotse historie van houtbewerking en scheepsbouw. Een eeuwenlange bron van welvarendheid. In Nederland werden uit hout gesneden leeuwenhoofden vaak op boten aangebracht als symbool van bescherming. Lokale vakvrouw, Floor van der Leur, heeft deze figuren uit duurzaam hout gesneden met behulp van traditionele technieken om ze er zo goed mogelijk uit te laten zien als de originele figuren uit 1650.
Cornelia wil graag iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor dit project en in het bijzonder Anna Tilroe, Irene Kromhout, Floor van der Leur en het fonteincommissie van Workum. Cornelia vond het geweldig om deel uit te mogen maken van dit prachtige project: 11 fonteinen, 11 artiesten en 11 steden, en ze verheugt zich er op om haar eigen fontein in de toekomst te bezoeken.
Er is een eeuwenoud verbond tussen Engeland, Cornelia’s vaderland, en Friesland dankzij onze talen zo bewijst het volgende spreekwoord: ‘Bread, butter and green cheese is good English and good Fries’ (Brood, boter en groene kaas is goed Engels en goed Fries).