11Fountains - Ontdek onze elf steden

Kletterdei: een ode aan de 11fountains

Algemeen 03-2021

Zaterdag 20 maart mogen de 11fountains weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains, zien we nu al als cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei (Klaterdag) worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.

Dichter brengt ode

Met in elk van de Friese steden een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is een feestelijk moment. Vanwege de huidige maatregelen kunnen er helaas geen toeschouwers bij de gebeurtenis aanwezig zijn. Om dit toch te vieren gaat op 20 maart om 09.00 uur een video live op friesland.nl/11fountains waarin de kunstwerken alsnog voor een breed publiek te bewonderen zijn. Extra bijzonder is het gedicht dat Dichter van Fryslân Nyk de Vries speciaal voor de 11fountains schreef en voordraagt in de video.

Ontdek de 11fountains met 2Discover

Vorige zomer werden de 11fountains wandelroutes geïntroduceerd. Korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende 11fountains stad leidt. Nieuw dit jaar is de optie om via 11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken, bijbehorende steden en leuke horecazaken. Het is niet nodig om een app te downloaden. Vanaf april sturen de link en QR-code op de informatieborden bij de fonteinen je rechtstreeks naar de online omgeving. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Landschap voor de toekomst

In het jaar waarin Friesland een ode brengt aan haar landschap mogen de 11fountains niet ontbreken als één van de hoogtepunten. Net zoals elke stad een eigen geschiedenis kent, hebben ook de fonteinen elk een eigen verhaal. Allen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar het waterwerk staat. Zo vind je bij de Zuiderpier in Harlingen ‘De Walvis’. Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er juist naar om deze dieren van de dood te redden. Vooral nu ze steeds vaker in ondiepe wateren stranden. Doormiddel van het kunstwerk wordt de enorme invloed van de mens op alles wat in de zee leeft getoond én duidelijk gemaakt hoe zuinig we moeten zijn op ons prachtige landschap. Met Ode aan het Landschap sluit Friesland dit jaar aan bij het gelijknamige landelijke jaarthema van NBTC Holland Marketing.

Themajaar Ode aan het Landschap – 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap.

Wil je meer informatie over het themajaar Ode aan het landschap van het NBTC? Bezoek dan holland.com/odeaanhetlandschap.

Op zoek naar meer informatie over Ode aan het Friese landschap en/of 11fountains? Bezoek dan friesland.nl/ode.