Herinrichting Breedeplaats gestart

22.02.2018

De werkzaamheden voor de herinrichting van de Breedeplaats zijn gestart. Het plein krijgt een groener en gezelliger aanblik. Rondom de Martinikerk wordt een nieuw park aangelegd, ontworpen door Piet Oudolf, met daarin een plek voor de fontein van Jean-Michel Othoniel.

De plek van de fontein

Rondom de fontein komen nieuwe zitbanken te staan die worden uitgevoerd in zwart RVS, passend bij de zwarte ‘parels’ van de fontein. De banken zijn naar de wens van de kunstenaar ontworpen door Adema Architecten en worden gemaakt door Mannen van Staal. Als speciaal detail is de klok uit het stadswapen opgenomen in het ontwerp.

 

Ontwerp: Adema Architecten

Impressie

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.