Eerste leeuw krijgt kleur

01.03.2018

Beeldhouwer Floor van der Leun is klaar met het beeldhouwen van de eerste leeuw. De twee helften zijn verlijmd om een stalen frame, gemaakt door Hofman Workum; Gruppen bracht de waterleidingen erin aan. De gaten voor de spuitstukken (‘nozzles’) zijn al in de klauwen geboord: daar gaat straks het water uit spuiten.

Het is aan Marten Tijtsma om de leeuw te beschilderen. Dat gebeurt in meerdere lagen, de eerste laag zit er al op. Tijtsma werkt nu aan het vergulden van de manen en de staart; het aanbrengen van het flinterdunne bladgoud is tijdrovend en vergt ervaring en expertise.

Al eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust. Maar als fontein van Workum, stevig op de grond met een meer dan levensgrote afmeting, zijn ze geen bijfiguren meer, maar hoofdrolspelers. Op enige afstand van elkaar sproeien ze nu als vechtende katten water naar elkaar. ‘Kijk naar Workum’, lijken ze ons toe te roepen. Want zonder het wapenschild biedt de lege ruimte tussen hen in plotseling uitzicht op de levende werkelijkheid van de stad.