De 11fountains zijn in Winterslaap

Algemeen 11-2023

De fonteinen dommelen in winterslaap. Even verlost van hun taak als waterspuwer schitteren ze als kunstwerken in Europa’s grootste beeldentuin. We zeggen lekker koese, welterusten in het Fries. Hoewel het water niet meer klatert, nevelt, spuit of borrelt blijven de steden klaarwakker. Juist in de wintermaanden is een bezoek aan de 11fountains en hun 11 steden een bijzondere ervaring. Volg één van de stadswandelingen en beluister de 11foutains podcast.  

De Elfstedentocht opnieuw uitgevonden. Dat is 11fountains. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars sierden de elf cultuurhistorische steden van Friesland met unieke sculpturen. Als centrale plek vormen ze de start- en finish van een korte route door het centrum, met onderweg genoeg tijd om een museum of knus café in te duiken.  

Kleine steden vol verhalen

Tijdens de wintermaanden bezoek je natuurlijk het schaatsmuseum in Hindeloopen of museum Houtstad IJlst (Disclaimer: wij zijn niet aansprakelijk voor de zeer besmettelijke Elfstedenkoorts). Drink een warme chocomelk of proef de Friese kruidenbitter ‘Berenburg’ uit Bolsward en je zit er warmpjes bij. Maar blijf niet te lang binnen zitten: er is zoveel te zien. Wist je dat er in de historische havenstad Harlingen wel 500 gerestaureerde monumenten staan? En dat Sloten de kleinste vestigingsstad is van Nederland? De beschermde stadsgezichten met hun smalle straatjes en oude geveltjes zijn al een attractie op zich en worden met mist, sneeuw en de lage zon alleen nog maar sprookjesachtiger. 

Verwacht dus geen skyscrapers en shopping malls maar geniet van knusse stadjes met een eigen cultuur. Onze steden danken hun titel niet aan het formaat maar aan hun historische betekenis.  

Bezoek de steden en hun bijzondere sculpturen tijdens een citytrip of vink ze allemaal van je bucketlist in je eigen Elfstedentocht.