Blog: 11fountains in winterslaap

Algemeen 11-2023

Het najaar is een tijd van verandering. Met nog een laatste warme dag borrelt dat smûke (knusse) gevoel op en lijkt het alsof de tijd vertraagt. Ook de 11fountains gaan uit en dommelen in winterslaap. Maar, de elf Friese steden bruisen. In deze blog lees je over de slapende fonteinen en hun betoverende steden.

Verlichting in de duisternis

Nu de dagen korter worden, wint de nacht het van de dag. Maar, je vindt altijd licht in de duisternis. Kijk omhoog en vergaap je aan de oneindige sterrenwereld. Franeker is de stad van de sterrenkijkers en knappe koppenkunst aan de hemel. Hier staat dan ook de Oortwolk van kunstenaar Jean-Michel Othoniel uit Italië. De fontein is een ode aan de in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort die de Oortwolk ontdekte. Om de hoek vind je het oudste nog werkende planetarium, in het huiskamertje van de wolkammer Eise Eisinga. In 2023 is het het planetarium toegelaten tot de lijst van Unesco Werelderfgoederen.

In de nacht vind je nog meer levendigheid. Voor nachtdieren is het donker juist de tijd om eropuit te gaan. De Vleermuisfontein komt daarom echt ‘tot leven’ tijdens de schemer. Hij waakt over de verlichte Broerekerk met het glazen dak. Wie weet spot je wel een echte vleermuis.

Op een houtje bijten

Fryslân staat bekend om de elfstedenkoorts zodra het kouder wordt. Ondanks dat hij al jaren niet meer gereden kan worden is de Elfstedentocht nog steeds dé (schaats)tocht der tochten. In het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Volg je de reis van de houtjes (traditionele Friese schaats) naar de moderne klapschaatsen van vandaag en leer alles over die wereldberoemde Elfstedentocht. Daarnaast staat Hindeloopen bekend om haar prachtige handgeschilderde objecten. Wist je dat dit ambachtelijke handwerk ook een inspiratiebron was voor de Flora en Fauna fontein ontworpen door Shen Yuan.

Niet ver van Hindeloopen ligt houtstad IJlst. In het Fries heet het Drylts, een echte tongbreker omdat de laatste twee letters omgedraaid zijn. Hier draait het om hout en houtbewerking. De houtzaagmolen ‘De Rat’ zaagt nog steeds op windkracht van dik hout planken. En in het museum ernaast wacht een indrukwekkende collectie van schaatsen en speelgoed van Nooitgedagt op je. Zowel het museum als de molen kijken uit op de fleurige fontein Onsterfelijke Bloemen van kunstenaar Shinji Ohmaki die vooral op een koude dag eraan herinnert dat het vanzelf weer lente wordt.

Uitwaaien Stappen zetten in de stad

Wist je dat je rondom de fonteinen heerlijk kunt wandelen? Alle 11fountains staan op een centraal punt in hun stad, waardoor ze een perfect startpuntzijn voor een stadswandeling. Speciaal om met de steden kennis te maken is er voor elke stad een 11fountains wandelroute ontwikkeld. Ontdek de geheimen van de steden.  Stap Sloten in en laat je verwonderen door de prachtige gebouwen die rechtstreeks van een ansichtkaart lijken te komen. En ik kan je vertellen, dat is zeker de moeite waard.

Wandel je liever alleen, kijk dan eens naar een digitale stadsgids! Met de 11fountains podcast in je oor, vertelt een local je alles over zijn of haar stad. In Stavoren neemt Chris van der Molen je mee op sleeptouw. Neem plaats naast de Vis fontein, sluit je ogen en zie het verhaal van Stavoren tot leven komen.

Een stad die niet mag ontbreken in dit rijtje is Sneek! Met haar prachtige kerken en vele gezellige restaurantjes en winkeltjes een perfecte plek om lekker rond te strune. Voor een extra ervaring kun je op pad met een van de gedreven stadsgidsen vanuit het Fries Scheepvaartmuseum. Zij leiden je langs de verborgen schatten van de stad en vertellen je al haar verhalen. Wandel als afsluiter binnen bij Weduwe Joustra voor een verwarmend slokje Berenburg.

Cultuursnuiven en buitenlucht inademen is een prachtige combinatie op een mooie winterdag. Wandel naar de Walvis fontein over de pier van Harlingen en ervaar wat echt uitwaaien is. Hier kunnen we een frisse neus garanderen. En daarna heerlijk opwarmen bij een van de knusse restaurantjes met een warme chocolademelk.

Elfstedenbeleving

Hoe jouw Elfstedentocht er ook uit ziet, een bezoek aan de 11fountains staat gelijk aan water, natuur en cultuur. Allemaal barstens vol verhalen, verteld door een eigen stadsgezicht per stad. Ze vertellen je op hun eigen manier wat hun favorite plakje is en laten in vogelvlucht hun stad zien. Met de tips van een local, haal je alles uit je citytrip.