Levensboom uit China

22.03.2018

Shen Yuan maakt haar levensboom zelf in China. Zij doet dat bij een studio waar ze vaker mee werkt en die haar wensen en werkwijze kent.

17 juli 2017: Shen Yuan heeft de boom in klei geboetseerd.

26 januari 2018: De boom gegoten in goudkleurig koper.

11 februari 2018: De boom wordt aan een frame gelast om hem veilig in een zeecontainer naar Rotterdam te kunnen verschepen.

13 februari 2018: PAX Integrated Logistics in Joure weet met kunst en vliegwerk de container vlak voor het Chinese Nieuwjaar aan boord van dit schip te krijgen. Gelukkig maar, want even later heeft alles en iedereen minstens drie weken vakantie en ligt al het werk in China stil. Zoveel vertraging had een tijdige oplevering danig in gevaar gebracht.
We kunnen de reis online volgen. Na een maand is het schip het Suezkanaal door en in de buurt van Caïro. Op 22 maart komt onze boom aan in Rotterdam, waar de container nog anderhalve week door de douane wordt vastgehouden. Op 3 april komt de levensboom eindelijk in Hindeloopen aan.

“De Fonteincommissie van Hindeloopen heeft mij veel informatie gegeven over de geschiedenis en de verhalen van Hindeloopen. Ik werd geïnspireerd door het stadswapen van Hindeloopen, in het bijzonder door de mythe eromheen. Het stadswapen bestaat uit een boom met een hert en een hinde die hem omringen. De boom is volgens de mythe een zogeheten ‘levensboom’. Hij heeft zijn wortels in de onderwereld en zijn takken wijzen naar de hemel. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid.