Wie maakt de Kievit?

12.02.2018

De ‘Kievit’ heeft al een kleine rondreis achter de rug als hij in Sloten aankomt. De gietmal voor het bronzen beeld is gemaakt in Frankrijk door Creaform; een bedrijf gespecialiseerd in “les technologies industrielles au service des artistes”, oftewel: industriële technologieën ten dienste van kunstenaars. Ze maken allerlei sculpturen en 3D-modellen voor kunstenaars en prestigieuze instellingen als de Opéra de Paris.

Het beeld is vervolgens gegoten bij bronsgieterij Pangolin Editions in Strout, Engeland. Het is de grootste gieterij van bronzen beelden in Europa, waar beroemde kunstenaars als Damien Hirst, Sarah Lucas en Antony Gormley hun sculpturen laten maken. Ook Lucy en Jorge Orta werken al jaren met Pangolin. “We are the guts rather than the glamour end of the art world,” zo zeggen ze zelf. Dit artikel van de Telegraph vertelt over dit unieke bedrijf.

En dan is er ook gewoon Mous Waterbeheer uit Balk om de fontein te installeren.

‘Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Deze universele containers waar het water rustig in en uit stroomt, wijzen erop dat onze samenleving overvloedig beschikt over iets wat elders in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is: water – de bron van al het leven. De vogel die het meisje koestert is een kievit, een vogelsoort die in Friesland wordt bedreigd.