Visser SMP laat de potvis spuiten

20.03.2018

Visser Special Metal Products uit Harlingen maakt met veel enthousiasme de spuitinstallatie voor de Whale Fountain. Het filmpje van de eerste test ging meteen viral.

6 oktober 2017:

 

6 december 2017:
Grappa Studio uit Parijs is op bezoek bij Visser SMP in Harlingen om de spuitinstallatie te testen. Grappa is tot eind 2017 de producent van De Walvis namens kunstenaars Allora & Calzadilla. Dat de installatie kan spuiten is wel duidelijk, maar hoe lijkt het nou het beste op de spuitkolom van een potvis? Er worden heel wat testjes gedaan: beetje lager, beetje breder, meer lucht, korter, feller… Tussendoor wordt in de werkplaats de nozzle net zo makkelijk even aangepast. Alles wordt gefilmd en uiteindelijk beslissen de kunstenaars hoe het waterbeeld moet zijn.

 

20 maart 2018:
De spuitstukken in de maak. Vier uitgangen voor vier verschillende sproeiers.

Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist om ze van de dood te redden. Vooral nu ze om onduidelijke redenen steeds vaker in ondiepe wateren stranden. De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. Zo getuigt ‘De Walvis’ van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat leeft in de zee.