De vis krijgt vorm

19.03.2018

De Visfontein voor Stavoren wordt gebouwd door fonteinspecialist Rots Maatwerk, die ook werken aan de fonteinen van Hindeloopen en IJlst. Zij voeren het ontwerp uit dat Ron Holthuysen van Scientific Art Studio samen met kunstenaar Mark Dion heeft uitgewerkt. Hierboven ziet u de maquette en hieronder de uitgewerkte versie.

Allereerst wordt het frame gemaakt. Aan het frame worden de waterleidingen en stroomkabels verbonden. Ook krijgt de vis hierdoor een sterk skelet.

5 februari 2018:

Frame van de vis

Technische tekening

spuiters van ‘schuimbronnen’

9 februari 2018:

 

14 februari 2018:

Klaar om bekleed te worden

Begin maart 2018:
De huid van de vis wordt in stukken PIR-schuim uitgefreesd en daarna rondom het frame opgebouwd.

5 maart 2018:
De bek moet nog worden opgebouwd, maar het ‘afmallen’ van het lijf is al begonnen. Eerst worden de naden tussen de blokken gesloten en de details met de hand bijgewerkt. Dan wordt er een contravorm (een negatief als het ware) gemaakt die als mal dient om de epoxy huid te gieten. Op deze manier blijven alle details behouden. Als de huid hard is, wordt die weer tegen de vis gezet, om later te beschilderen.

12 maart 2018:
De huid zit op het lijf, maar moet nog beschilderd worden.

13 maart 2018:
Ook de bek wordt nu opgebouwd. Er zijn continu flink wat mensen aan het werk. Zo’n vis heb je niet zomaar klaar!

19 maart 2018:
De kop zit erop.

 

De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede. Maar telkens richtte ze zich op en brachten zeevaart en visserij nieuwe welvaart. Volksverhalen als ‘de Vrouwe van Stavoren’ vertellen van dat wisselvallige lot. ‘De Vis voor Stavoren’ voegt daar een nieuw verhaal aan toe, met een knipoog naar een symbolische prent van Pieter Bruegel de Oude: ‘Hoe grote vissen kleintjes eten!’ We zien hoe de enorme open muil van een machtige vis ons langs de watersproeiende lippen naar binnen lokt. Wie ontsnapt in Stavoren de dans?