Selfie met IJsfontein in Dokkum

06.08.2018

“Waar is de IJsfontein?” Baliemedewerkster Sietske Visser van Museum Dokkum – tevens toeristisch informatiepunt van de stad – krijgt deze vraag regelmatig. “Mensen maken een tour langs alle elf fonteinen en weten soms niet dat deze er nog niet is.” Het staat wel vermeld op diverse sites en er is al veel over geschreven, maar dat blijkt toch niet altijd genoeg. De fontein in Dokkum is de enige die, vanwege de complexe technische uitvoering, nog niet af is. De IJsfontein zal naar verwachting in december 2018 op de Markt geïnstalleerd worden.

In het museum staan een schaalmodel van de IJsfontein van kunstenaar Birthe Leemeijer en een tafel vol met informatie over de Markt en de Dokkumer fontein. Dat is vaak een kleine troost, maar nog niet genoeg; toeristen willen met de IJsfontein op de foto. Directeur Ihno Dragt van Museum Dokkum bedacht een oplossing en de organisatie van 11fountains zorgde voor de financiering. Op de gevel van Museum Dokkum prijkt nu een levensgrote IJsfontein van twee meter hoog. Zo kunnen toeristen nu toch met álle elf fonteinen op de foto.

Foto: directeur Ihno Dragt gaat als eerste op de foto met de IJsfontein (foto Museum Dokkum).

De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Energie voor de IJsfontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Rondom staan bomen die rood kleuren in het najaar. Ze verwijzen naar Bonifatius en zijn volgelingen die in Dokkum zijn vermoord. Voor optimale schaduwwerking is bij de sculptuur gebruik gemaakt van de wetmatige rangschikking van bladeren rond een middelpunt. Het resultaat van meer dan 100 miljoen jaar evolutie in de plantenwereld.