Bedrijven in Harlingen en België maken de walvis samen

01.02.2018

Om De Walvis van Harlingen te maken, wordt er nauw samengewerkt door drie Harlinger bedrijven. Zij hebben de specialistische know-how en bovendien kennen zij precies de natuurkrachten waar rekening mee gehouden moet worden in de Willemshaven, waar De Walvis zijn plek krijgt. De engineering en het maken van het frame, de fundering en de spuitinstallatie zijn in vertrouwde handen bij Adonin, De Boer & De Groot en Visser SMP.

 

De walvis zelf wordt gemaakt door Zephyr Wildlife in België. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van realistische replica’s en reconstructies van mensen, dieren en voorwerpen, vaak in opdracht van natuurhistorische en prehistorische musea. Een paar voorbeelden van wat zij zoal kunnen:

Ze hebben zelfs al eerder een potvis gemaakt. Die leek aangespoeld, maar die van Harlingen wordt een ‘levend’ exemplaar!

Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist om ze van de dood te redden. Vooral nu ze om onduidelijke redenen steeds vaker in ondiepe wateren stranden. De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. Zo getuigt ‘De Walvis’ van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat leeft in de zee.