Piet Oudolf ontwerpt nieuw park

22.02.2018

Met de herinrichting van de Breedeplaats wordt er een park rondom de Martinikerk aangelegd, met daarin de plek voor de fontein. Dit park wordt ingericht door tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf.

Beplantingsplan Breedeplaats door Piet Oudolf

Meer weten over Piet Oudolf ? Deze twee prachtige documentaires laten zien hoe hij werkt en waarom hij zo beroemd en geliefd is.

Vijf seizoenen – De tuinen van Piet Oudolf (52 min. Avrotros, Close Up) Tuinontwerper Piet Oudolf neemt regisseur Thomas Piper mee op een trip langs zijn iconische werken. Piper bezoekt met hem tuinen die hij ontwierp in o.a. Chicago, New York en Hummelo.

 

Paradijs binnen handbereik (NTR, 55 min.) In deze documentaire zien we Oudolf aan het werk bij verschillende projecten. De documentaire geeft inzicht in de problemen waarmee hij te maken krijgt én toont de kracht van zijn park- en tuinontwerpen, waaronder de High Line in New York, het Maximilian Park in het Duitse Hamm en de Vlindertuin in Leidsche Rijn.

Nog meer weten? Op Oudolfs eigen website is nog veel meer te zien.

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.