Opening Markt en IJsfontein Dokkum

15.02.2019

De IJsfontein op de Markt in Dokkum van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer is het sluitstuk van het 11fountainsproject. Het was een lange en spannende zoektocht, maar op 22 februari is het zover!

De fontein is geen dag hetzelfde. IJsbloemen, -baarden en -patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen. Afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. De fontein is speelbal van de natuurlijke elementen.

Met de komst van de IJsfontein is de herinrichting van de Markt voltooid.

Vele bedrijven, ontwerpers, ingenieurs, stratenmakers, organisatoren, technici, denkers, beleidsmakers, sponsoren en inwoners hebben het mogelijk gemaakt om wat onmogelijk leek te realiseren.

 

Programma:

16.15 Ontvangst in Grote of Sint-Martinuskerk

16.30 Officieel programma

17.15 Onthulling IJsfontein op de Markt

17.30 Afsluiting

 

U bent van harte welkom in de Grote of Sint-Martinuskerk of op de Markt!

De IJsfontein is ontworpen door de Nederlandse beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. De vorm van de IJsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in de smeltende Noordzee tijdens de legendarisch koude winter van 1963. De fontein staat in Dokkum. Dokkum was bovendien in het verleden een belangrijke havenstad tot de zee uit het zicht verdween en is daarnaast het dramatische keerpunt in de Elfstedentocht.