Mootjes

22.03.2018

Het model van de potvis wordt in moten op ware grootte uitgefreesd. De potvis wordt gemaakt door het Belgische Zephyr Wildlife. Het frame, het fundament, de engineering daarvoor en de spuitinstallatie komen van de Harlinger bedrijven De Boer & De Groot, Adonin en Visser SMP in samenwerking met Gemeente Harlingen.

Een paar vragen aan Zephyr:

– Is het frezen vergelijkbaar met een 3D-printer?
Precies, we werken hier met een 3D-freesmachine. Bij een printer bouw je iets op en met een frees haal je het materiaal weg.

– Wat is het materiaal dat gebruikt wordt voor de witte moten?
Het materiaal is EPS, een hard soort piepschuim. 

– Uit hoeveel moten zal de potvis bestaan? Nu niet meer te tellen.  Er zitten al moten aan elkaar. The Whale Fountain wordt in 3 delen naar Harlingen vervoerd.

– Hoeveel tijd zit er in het frezen van de complete potvis?
Het frezen heeft 5 weken geduurd, daarna is nog 2,5 weken nodig voor het sculpteren en 2,5 weken nodig voor het polyester lamineren. 

– Hoe en met welk materiaal wordt de ‘huid’ van de potvis gemaakt?​
Met twee of drie lagen polyester hars.

16 maart 2018:

22 maart 2018:

Ook de kop en de staart zijn nu klaar. De kop alleen al is 4,5 meter lang. Hierin komt de machinekamer waarin alle techniek wordt verstopt.

Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist om ze van de dood te redden. Vooral nu ze om onduidelijke redenen steeds vaker in ondiepe wateren stranden. De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. Zo getuigt ‘De Walvis’ van de enorme invloed die de mens heeft op alles wat leeft in de zee.