Levensboom uit China

22.03.2018

Shen Yuan maakt haar levensboom zelf in China. Zij doet dat bij een studio waar ze vaker mee werkt en die haar wensen en werkwijze kent.

17 juli 2017: Shen Yuan heeft de boom in klei geboetseerd.

26 januari 2018: De boom gegoten in goudkleurig koper.

11 februari 2018: De boom wordt aan een frame gelast om hem veilig in een zeecontainer naar Rotterdam te kunnen verschepen.

13 februari 2018: PAX Integrated Logistics in Joure weet met kunst en vliegwerk de container vlak voor het Chinese Nieuwjaar aan boord van dit schip te krijgen. Gelukkig maar, want even later heeft alles en iedereen minstens drie weken vakantie en ligt al het werk in China stil. Zoveel vertraging had een tijdige oplevering danig in gevaar gebracht.
We kunnen de reis online volgen. Na een maand is het schip het Suezkanaal door en in de buurt van Caïro. Op 22 maart komt onze boom aan in Rotterdam, waar de container nog anderhalve week door de douane wordt vastgehouden. Op 3 april komt de levensboom eindelijk in Hindeloopen aan.

Inspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Nu zetelen prachtige exotische vogels in de boom. Als je op het grote, houten gewei zit dat de boom omringt, zie je hoe ze waterspuwend met elkaar ‘praten’. Over ons?