Japanse kunstenaar werkt met Friese bedrijven

08.03.2018

De fontein van IJlst is bedacht in Japan, maar wordt vrijwel geheel in de buurt gemaakt. Natuurlijk kijkt Shinji Ohmaki op afstand mee en wordt er regelmatig met hem overlegd.

De betrokken bedrijven zijn Berco (IJlst), Douma Staal (Sneek), Wettersnijer/ Koopman Metaal (IJlst), Metalfinish (Joure), Elzinga (Jirnsum), Friso Bouwgroep (Sneek), PAX Integrated Logistics (Joure) en EFKO Beton (Uitwellingerga). De fonteintechniek is in handen van Rots maatwerk (Brummen) en Mannen van Staal (Leeuwarden) gaf advies.

 

 

Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Precies zoals ook de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinsenplanten zijn tekens van die onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. De fontein ‘Onsterfelijke bloemen - Rikka’ verbindt bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.