Installatieput voor IJsfontein geplaatst

28.02.2018

DOKKUM – Vandaag is de put voor o.a. de koelinstallatie van de IJsfontein geplaatst op de Markt in Dokkum. Welke installatie daar precies in komt, hangt af van de tests die nog worden uitgevoerd bij Dijkstra-Draisma (Dokkum). De put is in ieder geval groot genoeg.

Het was ijzig koud met temperaturen onder nul en een stevige wind. Desondanks werken de mannen van de BAM Infra (Drachten) stug door om alles op tijd klaar te krijgen voor de opening van 11fountains op 18 mei.

De Dockumer Courant was bij de plaatsing aanwezig. Lees hier hun verslag met foto’s.

De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Energie voor de IJsfontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Rondom staan bomen die rood kleuren in het najaar. Ze verwijzen naar Bonifatius en zijn volgelingen die in Dokkum zijn vermoord. Voor optimale schaduwwerking is bij de sculptuur gebruik gemaakt van de wetmatige rangschikking van bladeren rond een middelpunt. Het resultaat van meer dan 100 miljoen jaar evolutie in de plantenwereld.