Installatieput geplaatst

03.04.2018

De installatieput van Fonteintechniek Gruppen is geplaatst in Franeker. Gruppen is ook verantwoordelijk voor de techniek van de fonteinen van Workum en Bolsward.

Hier is goed te zien dat zo’n put bestaat uit twee ruimtes: de ene voor de technische installatie, filters en zuivering en de andere als waterbuffer. Het water uit de fontein wordt gecirculeerd via deze put. De put wordt kant en klaar geleverd; alle leidingen kunnen zo aangesloten worden. In het ‘deksel’ zitten twee mangaten; daar komen nog luiken bovenop zodat de put altijd bereikbaar is voor onderhoud en bij eventuele storingen.

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. ‘De Oortwolk’ zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.