Workum

Al eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust. Maar als fontein van Workum, stevig op de grond met een meer dan levensgrote afmeting, zijn ze geen bijfiguren meer, maar hoofdrolspelers. Op enige afstand van elkaar sproeien ze nu als vechtende katten water naar elkaar. ‘Kijk naar Workum’, lijken ze ons toe te roepen. Want zonder het wapenschild biedt de lege ruimte tussen hen in plotseling uitzicht op de levende werkelijkheid van de stad.

Duurzaam Accoya-hout, verf, bladgoud
3,5 m hoog

Inspiratiebron: de 2 leeuwen die het stadswapen op de Waag ondersteunen
Locatie: het grasveld bij de nieuwe passantenhaven
Adres: 8711 CL Workum

leeuwen van workum

De Woeste Leeuwen van Workum

Cornelia Parker

Ontstaan

Speech Ali Mc Gilp (namens Cornelia Parker)

Speech uitgesproken tijdens de opening van 11fountains op 18 mei 2018. WORKUM – ALI MC GILP NAMENS CORNELIA PARKER Het is een eer om de Woeste Leeuwen van Workum te mogen onthullen namens kunstenaar Cornelia Parker. Cornelia heeft de heraldische leeuwen, afgebeeld op de gevel van de Waag, bevrijd van hun eeuwenoude taak om het […]

Meer informatie

Eerste leeuw krijgt kleur

Beeldhouwer Floor van der Leun is klaar met het beeldhouwen van de eerste leeuw. De twee helften zijn verlijmd om een stalen frame, gemaakt door Hofman Workum; Gruppen bracht de waterleidingen erin aan. De gaten voor de spuitstukken (‘nozzles’) zijn al in de klauwen geboord: daar gaat straks het water uit spuiten. Het is aan […]

Meer informatie
Cornelia-Parker

Cornelia ParkerGB

Cornelia Parker (1956) schept er een immens plezier in om dagelijkse voorwerpen en overbekende beelden uit kunst en cultuur op te blazen, te verdubbelen, uit te rekken of in diggels te slaan, als een soort daad van bevrijding.
Want met de grootschalige sculpturen of installaties die zo ontstaan krijgt het oude en bekende nieuwe betekenis, met een vleug Britse humor op de koop toe. Parker werkt daarbij intensief met anderen samen.

Wat mij interesseert, zegt zij, zijn de verborgen potenties van beelden, voorwerpen en materialen. Parker werd in 2010 benoemd tot Officer of the Order of the British Empire en in 2017 als eerste vrouwelijke kunstenaar verkozen tot Election Artist, een bijzondere eer in het kader van de Britse verkiezingen.

www.frithstreetgallery.com

Beleef Workum

Workum is een stad van kunst en kerken. De stad kent twee kerken, waarvan een (de Sint Gertrudiskerk) de grootste laatgotische kruiskerk van de provincie is. Ook vind je in deze kerk unieke doodsbaren. Beschilderd en beletterd zijn het kunstwerken an sich. Het Jopie Huisman Museum biedt nog meer kunst voor de liefhebber, maar ook de authentieke huisjes in de Workumer straten, zijn een lust voor het oog.

Uiteraard kun je ook richting de Workumer kust, waar je kunt genieten van watersporters in actie. Of zelf meedoen natuurlijk.

Wandelroute 11fountains: Workum

Workum is een stad van kunst en kerken. Uiteraard kun je ook richting de Workumer kust, waar je kunt genieten van watersporters in actie. Of zelf meedoen natuurlijk. Deze route van ruim een half uur brengt je nu eerst langs kunst en kerken in dit Friese stadje.

bekijk de route

Workumer Aardewerk & Friese Kerfsnee Aardewerk

In de pottenbakkerij wordt Workumer Aardewerk vervaardigd: Beschilderd Aardewerk, zoals geboorteborden, huwelijksborden en borden met elke gewenste voorstelling of tekst.

bekijk meer

Op pad met stadsgezicht Anna

Ontdek de mooiste stekjes van Workum met Anna.

ontmoet Anna

Overnachten op het water

Voor mensen die van actieve rust houden. Voor schoolreizen, bedrijfsuitjes, familie groepen, vrienden, sportverenigingen, kerkgroepen, individuelen, wedstrijdvaarders, seminaren en collega’s. Noem het maar op.

lees meer

Voor de sportievelingen

Workum is een van dé hotspots in Friesland voor kiters. In Workum mag je het heel jaar kitesurfen en is dan ook vooral zomers een drukke spot.

lees meer

Workum: stad van de leeuwen

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman maar er is ook een museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum.

ontdek workum

Nieuws

Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Het kunstproject 11fountains zorgt sinds Leeuwarden-Fryslân 2018 voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Nu zorgen de 11fountains opnieuw voor een connectie met de provincie.

Meer informatie