De Woeste Leeuwen van Workum Cornelia Parker

Workum
Al eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust. Maar als fontein van Workum, stevig op de grond met een meer dan levensgrote afmeting, zijn ze geen bijfiguren meer, maar hoofdrolspelers. Op enige afstand van elkaar sproeien ze nu als vechtende katten water naar elkaar. ‘Kijk naar Workum’, lijken ze ons toe te roepen. Want zonder het wapenschild biedt de lege ruimte tussen hen in plotseling uitzicht op de levende werkelijkheid van de stad.
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden

duurzaam Accoya-hout, verf, bladgoud
3,5 m hoog

Inspiratiebron: de 2 leeuwen die het stadswapen op de Waag ondersteunen
Locatie: het grasveld bij de nieuwe passantenhaven

 

The making of

 

Cornelia Parker
(Verenigd Koninkrijk)

Cornelia Parker (1956) schept er een immens plezier in om dagelijkse voorwerpen en overbekende beelden uit kunst en cultuur op te blazen, te verdubbelen, uit te rekken of in diggels te slaan, als een soort daad van bevrijding.
Want met de grootschalige sculpturen of installaties die zo ontstaan krijgt het oude en bekende nieuwe betekenis, met een vleug Britse humor op de koop toe. Parker werkt daarbij intensief met anderen samen.

Wat mij interesseert, zegt zij, zijn de verborgen potenties van beelden, voorwerpen en materialen. Parker werd in 2010 benoemd tot Officer of the Order of the British Empire en in 2017 als eerste vrouwelijke kunstenaar verkozen tot Election Artist, een bijzondere eer in het kader van de Britse verkiezingen.

www.frithstreetgallery.com

Updates van De Woeste Leeuwen van Workum Cornelia Parker

Fonteinen