De Oortwolk Jean-Michel Othoniel

Franeker
De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. De Oortwolk zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden

Foto: Xanne Vera

 

Inspiratiebron: de ontdekking door astronoom Jan Hendrik Oort
Materiaal: kralen en schaal van RVS met zwarte, gouden en zilveren coating; ‘wolk’ van RVS met bladgoud; bassin van beton
Afmeting: 3,55 m hoog; schaal 1,50 m doorsnee; bassin 3,80 m doorsnee
Locatie: bij de Martinikerk op de Breedeplaats, in een speciaal door de befaamde tuinarchitect Piet Oudolf aangelegd parkje.

Jean-Michel Othoniel
(Frankrijk, 1964) woont in Parijs

Jean-Michel Othoniel verwierf grote bekendheid door zijn experimentele gebruik van glas uit Murano, waarmee hij in de vorm van grote ‘kralen’ veelkleurige, poëtische sculpturen creëert. Zij vinden hun weg naar grote internationale musea en verzamelaars, maar geven op tal van plaatsen ook nieuwe grandeur aan de openbare ruimte, zoals de metroingang die hij in 2000 ontwierp voor de halte Palais Royal – Musée du Louvre. Othoniel laat zich graag inspireren door de geschiedenis of de architectuur van een locatie. ‘Les Belles Danses’ bijvoorbeeld, de uitgestrekte, goudkleurige fontein die in 2015 werd onthuld bij het Paleis van Versailles, is gebaseerd op danspassen van Lodewijk XIV. Het is het eerste permanente kunstwerk in de tuinen van het paleis sinds de dood van de Zonnekoning. In 2016 werd Othoniels herinrichting van de kathedraal van Angoulême onthuld, compleet met nieuwe vloermotieven en gebrandschilderde ramen. In datzelfde jaar werd op de IJ-oever in Amsterdam het door hem ontworpen aidsmonument geplaatst.

www.othoniel.fr

Fonteinen