Ikebana sessies

Aankondiging:

Maak samen met Ikebana-meester Kentaro Sugi kennis met de cultuur van de Japanse bloemschikkunst op Friese grond! U kunt deelnemen op 8 en 9 september.

De fontein van IJlst: ‘Onsterfelijke bloemen: Rikka’, is gemaakt door de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki. Een van de voorwaarden van de opdracht was dat de fontein binding moest hebben met de geschiedenis van IJlst. Ohmaki werd gefascineerd door het verhaal van een oude Stins die aan de basis ligt van het ontstaan van de stad IJlst en omgeven was door stinsenplanten. Met zijn kunstwerk heeft hij opnieuw vormgegeven aan de bloeiende stinsenplanten en ze verbonden met de oude, traditionele Japanse bloemschikkunst Ikebana.

Om deze verbintenis tussen de Friese en de Japanse cultuur te vieren is Kentaro Sugi, een bekende Japanse Ikebana-meester, overgekomen naar IJlst. Kentaro maakt voor zijn bloemarrangementen gebruik van de vegetatie uit de Ruterpolder, een voor het oude Friese landschap typerend gebied rondom het oude stadscentrum van IJlst. Met wat hij daar vindt zal hij voor het oog van de deelnemers in zijn sessies op bijna meditatieve wijze verschillende bloemarrangementen maken. ‘Zen in motion’, zoals hij zelf zegt. Deze uitzonderlijke sessies vinden plaats in IJlst op zaterdag 8 en zondag 9 september.

De sessies beginnen bij het nieuwste gebouw van IJlst: Museum Houtstad IJlst. Vervolgens gaan we te voet naar houtmolen De Rat vanwaar we met een bootje door het oude stadsgedeelte naar de oude verdedigingsgracht varen. Vervolgens varen we langs de Ruterpolder om uit de stappen in het historische gedeelte van de Mauritiustuin. Hier zullen Kentaro’s eerste bloemenarrangementen ontstaan. Daarna wandelen we door naar het oudste monumentenhuis van IJlst, gebouwd in 1635. Ook hier zullen verschillende bloemarrangementen tot stand komen. De tocht eindigt bij de steiger die uitzicht biedt op de Ruterpolder. Voor de Japanse cultuur is de verbinding met het heden en met het verleden erg belangrijk, maar ook de verbinding met en respect voor de natuur. De Ikebana bloemschikkunst streeft ernaar de natuur met grote, bijna ceremoniële aandacht opnieuw vorm te geven en zo nieuwe schoonheid te verlenen. De sessies zijn erop gericht de deelnemers hiervan deel te maken.

Dit unieke evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de fonteincommissie van IJlst.

 

Ontmoet ‘Kentaro en de bloemen van IJlst’

Kentaro Sugi (Japan, 1975) ontwikkelde na een lange studietijd bij Ikebana meester Kozo Harada een persoonlijke stijl van presenteren van de Ikebana bloemschikkunst. Zijn sessies zijn een soort Zenmeditatie-in-beweging.

Bij Ikebana, wat ‘levende bloemen’ betekent, zijn kleur, ritme en lijnenspel bepalend voor het scheppen van fraaie composities. Doordat gebruik wordt gemaakt van meerdere delen van een plant of van verschillende planten staat een Ikebana bloemstuk symbool voor de hele natuur.

Data en tijden
  • Zaterdag 8 september, 11.00 – 13.00 uur (10.30 uur ontvangst met koffie/thee in Utherne)
  • Zaterdag 8 september, 15.00 – 17.00 uur (14.30 ontvangst met koffie/thee in Utherne)
  • Zondag 9 september, 11.00 – 13.00 uur (10.30 uur ontvangst met koffie/thee in Utherne)
  • Zondag 9 september, 15.00 – 17.00 uur (14.30 uur ontvangst met koffie/thee in Utherne)
Aanmelden

Het aantal deelnemers is beperkt (30 personen per sessie) en reserveren wordt sterk aanbevolen. U kunt zich aanmelden bij info@11fountains.nl. Daar kunt u ook met eventuele vragen terecht.

Kosten

Deelname: € 7,50 per persoon, inclusief toegang museum en koffie/thee.

Opties

De Útherne heeft twee Ikebana arrangementen. Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u dat uiterlijk donderdag 6 september aangeven via info@11fountains.nl.

  • Lunch (soep, luxe broodje en fruitsmoothy): € 9,95 per persoon
  • Afsluitende borrel (2 consumpties, zoutjes en bittergarnituur): € 7,95 per persoon
Extra

In Museum Houtstad IJlst worden ook alle elf maquettes van 11fountains tentoongesteld.

Adressen

De locaties vindt u op een steenworp afstand van elkaar in het zicht van de fontein.

Parkeren

U kunt gratis parkeren aan De Dassenboarch.