Expositie ‘Meet the fountains’ – een andere kijk op de fonteinen

03.06.2019

Zo heb je de fonteinenkunstwerken nog nooit gezien!

15 november 2019 t/m 15 februari 2020 Noordwolde
Nationaal Vlechtmuseum (Mandehof 7)
dinsdag t/m zaterdag 10:30 – 17:00 uur
zondag en maandag gesloten
Toegang: zie website Vlechtmuseum

In opdracht van 11fountains fotografeerden Erik en Petra Hesmerg de fonteinen zoals ze spetteren en bruisen in iedere stad. Dokkum is gefotografeerd door Jacob van Essen. De Friese fotografen Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta maakten per fontein een poëtische vertaling. Met elf autonome beelden brengen ze een hommage aan de fonteinen. Ieder beeld is een vrije interpretatie waarbij ze geput hebben uit de historie van de stad en het gedachtegoed van de kunstenaar. Deze fotoserie in combinatie met foto’s en teksten over de 11fountains verleiden je als bezoeker tot nadenken.

Erik en Petra Hesmerg zijn gespecialiseerd in en gepassioneerd over het maken van foto’s van driedimensionale objecten. Jacob van Essen werkt vanuit Fotobureau Hoge Noorden als vakfotograaf. Heleen Haijtema & Tryntsje Nauta zijn een gelegenheidsduo sinds het prille begin van LF2018. In 2013 maakten zij een eerste fotoserie voor de Finale Selectie Culturele Hoofdstad van Europa 2018; het bidbook. Deze fotoserie voor 11fountains is na vijf jaar de laatste gezamenlijke serie onder de vlag van LF2018.

De expositie ‘Meet the fountains’ – een andere kijk op de fonteinen reisde in 2019  door heel Fryslân en is nu te zien in het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde.

In oktober en november 2019 was de expositie te zien bij de Lawei in Drachten

Achter elke fontein schuilt een verhaal dat naadloos aansluit bij de actualiteit. ‘Kievit’ in Sloten zet je aan het denken over de vanzelfsprekendheid van schoon water. ‘De IJsfontein’ in Dokkum vertelt ons over drastische veranderingen in de natuur en een smeltende zee. En ‘De Walvis’ van Harlingen verwijst naar de invloed van de mens op het leven in zee. Dit jaar organiseert 11fountains verschillende activiteiten die aansluiten bij de verhalen achter de elf fonteinen.

de expositie trok ook op deze prachtige locatie (park Vijversburg in Tytsjerk) vele bezoekers