Kletterdei: de fonteinen staan weer aan

Van maart t/m november

Vanaf zaterdag 20 maart mogen de 11fountains weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains, zien we nu al als cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei (Klaterdag) worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.

Ontdek de 11fountains met 2Discover

In de zomer van 2020 werden de 11fountains wandelroutes geïntroduceerd. Korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende 11fountains stad leidt. Nieuw dit jaar is de optie om via 11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken, bijbehorende steden en leuke horecazaken. Het is niet nodig om een app te downloaden. Vanaf april sturen de link en QR-code op de informatieborden bij de fonteinen je rechtstreeks naar de online omgeving. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Landschap voor de toekomst

In het jaar 2021 waarin Friesland een ode brengt aan haar landschap mogen de 11fountains niet ontbreken als één van de hoogtepunten. Net zoals elke stad een eigen geschiedenis kent, hebben ook de fonteinen elk een eigen verhaal. Allen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar het waterwerk staat. Zo vind je bij de Zuiderpier in Harlingen ‘De Walvis’. Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er juist naar om deze dieren van de dood te redden. Vooral nu ze steeds vaker in ondiepe wateren stranden. Doormiddel van het kunstwerk wordt de enorme invloed van de mens op alles wat in de zee leeft getoond én duidelijk gemaakt hoe zuinig we moeten zijn op ons prachtige landschap. Met Ode aan het Landschap sluit Friesland dit jaar aan bij het gelijknamige landelijke jaarthema van NBTC Holland Marketing.

Themajaar Ode aan het Landschap – 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap.

Meer activiteiten

Nieuwe informatiebordjes voor de 11fountains

09 april 2021 - 31 december 2021

Sinds vorige week staan bij alle 11fountains nieuwe informatiebordjes. Deze bordjes zijn voorzien van vier verschillende talen (Nederlands, Fries, Engels…

Meer informatie

Friesland geeft de elf steden een gezicht

2021 - 2023

LEEUWARDEN – Merk Fryslân lanceert vandaag Stadsgezichten, een nieuwe campagne voor de 11fountains. Gedurende de komende drie jaar maken (potentiële)…

Meer informatie