Fonteinen

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, bedacht en samengesteld door Anna Tilroe.

  • Elf steden
  • Droom en durf
  • Kunst en kerken
  • Natuur en klimaat
  • Zee en handel
Onsterfelijke Bloemen - Rikka

Onsterfelijke Bloemen - Rikka

Shinji Ohmaki Ontdek IJlst
Kievit

Kievit

Lucy & Jorge Orta Ontdek Sloten
leeuwen van workum

De Woeste Leeuwen van Workum

Cornelia Parker Ontdek Workum
flora-fauna

Flora & Fauna

Shen Yuan Ontdek Hindeloopen
fortuna sneek

De Fontein van Fortuna

Stephan Balkenhol Ontdek Sneek
vleermuis bolsward

De Vleermuis

Johan Creten Ontdek Bolsward

De Walvis

Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla Ontdek Harlingen
Oortwolk Franeker

De Oortwolk

Jean-Michel Othoniel Ontdek Franeker

Love

Jaume Plensa Ontdek Leeuwarden
De vis voor Stavoren

De vis voor Stavoren

Mark Dion Ontdek Stavoren

De IJsfontein

Birthe Leemeijer Ontdek Dokkum

Waar in de wereld vind je steden die kleiner zijn dan dorpen? In Friesland natuurlijk. De Friese steden danken hun titel niet aan hun omvang of economische invloed, maar aan hun historische betekenis. Verspreid over heel Friesland vind je er maar liefst elf. Iedere stad is uniek en heeft jou iets te bieden. Ontdek er één, twee of bezoek ze alle alve. Er is altijd een stad waar jij je toch aangetrokken voelt.

 

Geluk, liefde, vrijheid, fortuin… Je zou het de Friezen niet toeschrijven, maar het nuchtere volk durft van oudsher te dromen van betere tijden. Ze lieten zich nooit vertellen welke koning ze moesten dienen, weigerden hun taal op te geven en zagen wedstrijden en handel in zelfs de meest bedreigende elementen. Ze weten dus uitzonderlijk goed hoe ze hun eigen lok (geluk) moeten maken.

Die thema’s komen terug in de fonteinen van Leeuwarden, Sneek en IJlst. Zo tonen de Onsterfelijke Bloemen hoe generaties op elkaars dromen en ambities voortborduren, vertelt Love het verhaal van de kansen waar kinderen van dromen en laat de Fontein van Fortuna zien dat de droom van welvaart binnen handbereik ligt, maar ieder moment ongrijpbaar kan worden.

Friesland heeft de grootste kerkdichtheid van Noord-Europa en een even rijke geschiedenis. Oud land vol tradities, met een volk dat het land en de cultuur eert met bijzondere kunst, binnen en buiten de muren van de musea. Je ziet het terug in de wapenschilden, de terpkerken en kunst-kloosters van de provincie.

De verhalen van kunst en religie zijn ook weergeven in de fonteinen van Bolsward, Workum en Franeker. In de donkere Vleermuis van Bolsward, die staat voor kracht en overwinning en prachtig past bij de eens afgebrande Broerekerk. Ook in de theatrale Woeste Leeuwen van Workum, die oorspronkelijk het stadswapen ondersteunen, maar als fontein een lijst vormen met uitzicht op de stad en haar kerk. En in De Oortwolk, die pal naast de Franeker kerk verwijst naar de kunst aan onze eigen hemel.

De wereld om ons heen verandert mee met ons klimaat. Flora en fauna nemen afscheid, zeewater stijgt en dijken rijzen in de strijd om droge voeten. Tradities verdwijnen. In Friesland is de beweging die natuur en klimaat maken, goed voelbaar. Want de zo gedroomde Elfstedentocht over bevroren kanalen zullen we wellicht nooit meer meemaken…

Natuur en klimaatverandering zijn als thema terug te zien in de fonteinen. In De IJsfontein van Dokkum, die als speelbal van de elementen er geen dag hetzelfde uitziet. Uniek in de wereld! En in Flora & Fauna van Hindeloopen, waar ‘levensenergie’ de flora en fauna verbindt. Maar zeker ook in de uitstervende kievit in handen van een kind in Sloten, een werk dat verbeeldt hoe water van wereldwijd levensbelang is.

De zee houdt de Friezen van oudsher bezig. Hij vormt een grens die dreigt en beschermt, en biedt tegelijkertijd geweldige kansen. Bevaar hem en vindt nieuwe schatten, gooi je net uit en vang verse fisk, bouw een haven en ontvang mensen uit alle hoeken van de wereld om handel mee te drijven. Zelfs de Vikingen wisten Friesland te vinden en waren met hun rijkdom een graag geziene gast.

De zeevaart is als thema terug te zien in de fonteinen van Harlingen en Stavoren. In de machtige Visfontein, die het gevecht tegen overstromingen en het verhaal van zeehandel symboliseert. En in De Walvis van Harlingen, die als een verdwaalde potvis in de zeehaven herinnert aan de tijd dat Harlingen groeide en leefde van de walvisvaart. Handel die nu ondenkbaar is.