Japanse kunstenaar werkt met Friese bedrijven

08.03.2018

De fontein van IJlst is bedacht in Japan, maar wordt vrijwel geheel in de buurt gemaakt. Natuurlijk kijkt Shinji Ohmaki op afstand mee en wordt er regelmatig met hem overlegd.

De betrokken bedrijven zijn Berco (IJlst), Douma Staal (Sneek), Wettersnijer/ Koopman Metaal (IJlst), Metalfinish (Joure), Elzinga (Jirnsum), Friso Bouwgroep (Sneek), PAX Integrated Logistics (Joure) en EFKO Beton (Uitwellingerga). De fonteintechniek is in handen van Rots maatwerk (Brummen) en Mannen van Staal (Leeuwarden) gaf advies.

 

 

“Bij mijn bezoek aan IJlst trof mij hoezeer de geschiedenis en cultuur van de inwoners verbonden is met het water en de natuur in het algemeen. Met name fascineerden mij het geleidelijke ontstaan van de stad vanuit het water en het belang van de Stins daarbij. Toen ik hoorde van het bestaan van de oude, verwilderde stinzenplanten viel voor mij veel op zijn plaats. Wat mij als kunstenaar namelijk mateloos fascineert, is dat cultuur iets is wat zich laag op laag heeft gevormd.