Herinrichting Breedeplaats gestart

22.02.2018

De werkzaamheden voor de herinrichting van de Breedeplaats zijn gestart. Het plein krijgt een groener en gezelliger aanblik. Rondom de Martinikerk wordt een nieuw park aangelegd, ontworpen door Piet Oudolf, met daarin een plek voor de fontein van Jean-Michel Othoniel.

De plek van de fontein

Rondom de fontein komen nieuwe zitbanken te staan die worden uitgevoerd in zwart RVS, passend bij de zwarte ‘parels’ van de fontein. De banken zijn naar de wens van de kunstenaar ontworpen door Adema Architecten en worden gemaakt door Mannen van Staal. Als speciaal detail is de klok uit het stadswapen opgenomen in het ontwerp.

 

Ontwerp: Adema Architecten

Impressie

“Bij mijn eerste bezoek aan Franeker werd ik getroffen door de unieke middeleeuwse stijl en menselijke maat van de stad. Ik ontdekte dat Franeker ooit als universiteitsstad vele vooraanstaande geleerden heeft verwelkomd en de geboorteplaats is van Jan Hendrik Oort, een van de belangrijkste astronomen van de twintigste eeuw. Mijn ontwerp is een hommage aan de ‘wolk’ die door Oort beschreven werd en zijn naam draagt.