Love Jaume Plensa

Leeuwarden
Jaume Plensa is al in het bidbook-stadium voor deelname aan 11Fountains benaderd. Hij bracht in augustus 2014 een eerste bezoek aan Leeuwarden waar hij de burgemeester, enkele wethouders en de directeur Stadsontwikkeling ontmoette. Het resulteerde in de uitnodiging aan de kunstenaar om mee te denken over de complete herinrichting van het gebied voor het station en daar de door hem te ontwerpen fontein een gezichtsbepalend onderdeel van te laten zijn.
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden

Door Plensa reeds in de ontwikkelfase bij de stedelijke herinrichting te betrekken, is dit drukke en voorheen onoverzichtelijke gebied veranderd in een heldere, richtinggevende entree van de stad met als onontkoombare blikvanger Plensa’s fontein Love.

De fontein bestaat uit twee 7 meter hoge, witte hoofden van een jongen en een meisje die op een ovaalvorming zwart plateau staan. Hun gezichten zijn naar elkaar toegewend maar hun ogen zijn gesloten. Beider gezichtsuitdrukking is sereen, bijna meditatief. Samen verbeelden zij, en dromen zij over de toekomst en herinneren zij de Leeuwarders en bezoekers van de stad aan hun eigen dromen. Plensa kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ‘s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. “In Friesland”, zei hij, “komt het water uit de grond.” Om de kinderhoofden hangt daarom een 2 meter hoge mistwolk waar de bezoeker in rond kan dwalen. Het gebied rondom de fontein nodigt uit tot zitten en rustig genieten van het stadsperk met z’n bloemen en oude bomen. Om vervolgens de mooie stad Leeuwarden in te lopen.

Aanvankelijk bestond het plan om voor de gezichten een jongen en meisje uit Leeuwarden uit te nodigen, maar hier is van afgezien. De kunstenaar heeft nu twee kinderen uit Catalonië gekozen. Hun namen zijn niet bekend. Voor het ontwikkelen van de mistwolk en het voorkomen van legionella werkt de gemeente nauw samen met het Centre of Expertise Water Technology in Leeuwarden.

Jaume Plensa (Spanje, 1955) woont en werkt in Barcelona. Plensa geniet wereldwijd grote faam met zijn grote sculpturen van menselijke figuren, in het bijzonder vrouwenhoofden. De vaak metershoge, stenen hoofden hebben altijd de ogen gesloten en bieden een bijna meditatieve aanblik. Ze staan in openbare ruimtes en musea in Europa, Azië, Zuid-Amerika, Canada en de VS. Prachtig is bijvoorbeeld een groot, wit, verstild vrouwenhoofd in de zee van Rio de Janeiro. Een absoluut hoogtepunt in zijn uitgebreide oeuvre is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago, een langjarig project waarbij honderden inwoners van de stad betrokken waren. De fontein is nu een icoon van de stad. In 2015 werd zijn tentoonstelling in de Basiliek San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië alom bejubeld. Plensa heeft vele onderscheidingen gekregen, waaronder de Medaille de Chevalier des Arts et Lettres en de prestigieuze Velázquez Prize for the Arts in 2013.

Fonteinen