Flora & Fauna Shen Yuan

Hindeloopen
“De Fonteincommissie van Hindeloopen heeft mij veel informatie gegeven over de geschiedenis en de verhalen van Hindeloopen. Ik werd geïnspireerd door het stadswapen van Hindeloopen, in het bijzonder door de mythe eromheen. Het stadswapen bestaat uit een boom met een hert en een hinde die hem omringen. De boom is volgens de mythe een zogeheten ‘levensboom’. Hij heeft zijn wortels in de onderwereld en zijn takken wijzen naar de hemel. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid.
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden

Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Bij mijn ontwerp van de fontein krijgt de levensboom een centrale plaats. Hij wordt links en rechts omringd door een groot gewei dat op de grond ligt. In de boom zitten vogels die onregelmatig water spuwen. Het gewei, dat verwijst naar de oerkracht van het hert en de hinde, doet ook denken aan de wortels en takken van de boom. Het wordt lokaal gemaakt van duurzaam hout en je kunt erop zitten om naar de feestelijke boom te kijken. Om de boom heen vangt een bassin van basalt het water op. Ook zijn in de aarde enkele gaten gemaakt die, onder versterkt glas, Hindelooper bloemmotieven tonen. ’s Avonds zijn ze verlicht, wat de mooie, poëtische sfeer nog versterkt.”

Shen Yuan (China, 1959) woont en werkt in Parijs. Shen Yuan is een van de weinige Chinese vrouwelijke kunstenaars die werk maakt voor de openbare ruimte. Zij kiest haar onderwerpen direct uit het leven zoals zij dat als Chinese vrouw in Frankrijk ervaart. Dat kan resulteren in een wandreliëf met veelkleurige tongen, als symbool van haar taalprobleem. Of een typisch Chinese brug van Delftsblauwe tegels in een park van Parijs of een reusachtige haarborstel met zwarte haren. Telkens weer frappeert het indrukwekkende ambachtelijk vakmanschap waarmee haar sculpturen en installaties zijn uitgevoerd. Shen Yuan nam deel aan tal van tentoonstellingen in Azië en exposeerde onder andere in het Centre Pompidou in Parijs en de Hayward Gallery in Londen. In 2007 representeerde zij China op de Biënnale van Venetië, samen met drie andere Chinese vrouwelijke kunstenaars. In 2017 toonde o.a. de Biënnale van Denemarken sculpturen en installaties van haar.

Fonteinen