De Oortwolk Jean-Michel Othoniel

Franeker
“Bij mijn eerste bezoek aan Franeker werd ik getroffen door de unieke middeleeuwse stijl en menselijke maat van de stad. Ik ontdekte dat Franeker ooit als universiteitsstad vele vooraanstaande geleerden heeft verwelkomd en de geboorteplaats is van Jan Hendrik Oort, een van de belangrijkste astronomen van de twintigste eeuw. Mijn ontwerp is een hommage aan de ‘wolk’ die door Oort beschreven werd en zijn naam draagt.
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden
Nieuw cultureel erfgoed
in de Friese Elfsteden

Ik wilde de fontein de schaal geven van de prachtige ‘fonteinen van jeugd en onsterfelijkheid’ die in de middeleeuwen de centrale pleinen van steden en dorpen sierden. De Oortwolk-fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een ruim bassin langs een verticale ketting van nachtkleurige parels stromen. Twee grote kralen onderscheiden zich: een in zilver, als de kleur van de maan, de ander verguld, de kleur van de zon. De Oortwolk krijgt vorm als een nevel van zeer fijne druppeltjes die, vanuit een gaaswerk van gouden buisjes rondom ‘de zon’, in het bassin vallen. Dit delicate kunstwerk staat in een klein stadspark aan de voet van de Martinikerk. Omringd door banken wordt het een ontmoetingsplaats waar de tijd niet bestaat, te midden van unieke bloemen die verwijzen naar de stinzenflora in de Martenatuin.”

Jean-Michel Othoniel (Frankrijk, 1964) woont en werkt in Parijs. Othoniel verwierf grote bekendheid door zijn gebruik van glas uit Murano, waarmee hij in de vorm van grote ‘kralen’ veelkleurige sculpturen creëert. De metro-ingang die hij in 2000 ontwierp voor de halte Palais Royal- Musée du Louvre in Parijs vestigde wereldwijd zijn naam. In 2016 werd – na acht jaar aan deze opdracht te hebben gewerkt – zijn schitterende inrichting van de herbouwde kathedraal van Angoulême onthuld, compleet met nieuwe vloermotieven en gebrandschilderde ramen. Othoniel exposeert in grote internationale galeries en musea. In 2011 presenteerde het Centre Pompidou een retrospectief van zijn werk vanaf 1987 die tevens te zien was in Seoul, Tokyo, Macao en New York. In mei 2015 werd bij het Paleis van Versailles ‘Les belles Danses’ onthuld, een uitgestrekte fontein die gebaseerd is op danspassen van Lodewijk XIV. Het is het eerste permanente kunstwerk in de tuinen van het paleis sinds de dood van de Zonnekoning.

Fonteinen